Direct naar artikelinhoud

Plots speelt Genk weer mee

Kijk ze daar staan op plaats vier, KRC Genk. 'Kampioen? Wij? Ho maar, kansloos.' En toch. De Limburgers zijn weer sexy en in de Cristal Arena wordt op dit moment het beste voetbal geserveerd. Coach Peter Maes houdt de boot af, de trainers van AA Gent, Anderlecht en Club doen dat niet.

Peter Maes (Racing Genk)

'Derde plaats hoogst haalbare'

Peter Maes wilde het enthousiasme rond zijn ploeg niet temperen, maar sprak wel duidelijke taal toen we hem vroegen of Racing Genk titelkandidaat was. "Neen wij zijn geen titelkandidaat", klonk het. "Er staan twee teams voor ons die vijf punten voorsprong hebben en dat is veel. Dan moeten wij echt een vlekkeloos parcours rijden. Onze doelstelling blijft de derde plaats, dat is het hoogst haalbare en in dat opzicht is de wedstrijd van zondag heel belangrijk. Wie op het einde van de rit kampioen wordt, interesseert mij echt niet."

Dat Racing Genk op dit moment van overal bloemetjes krijgt toegeworpen voor het leuke spel houdt Maes niet bezig. "Die superlatieven boeien mij niet. Ik denk niet dat wij het beste voetbal brengen, wel het meest attractieve omdat we makkelijk scoren en daarvoor komen de mensen naar het stadion. Ik ben blij dat ons niveau nog altijd crescendo gaat, al zijn er nog altijd momenten in een wedstrijd waarin wij de controle verliezen, zoals in het slot tegen Brugge. Dan zijn we te naïef en willen we nog vol voor de vijfde goal gaan om het publiek te vermaken. Op zo'n moment moet je de boel op slot kunnen gooien. Dat is een les, maar wel een aangename als je vier doelpunten voor staat."

Met AA Gent krijgt Genk morgen de enige ploeg tegenover zich waartegen het dit seizoen nog geen punt pakte. In Gent werd het 1-0 en ook eind november kwamen de Buffalo's 0-1 winnen in de Cristal Arena. Gent is overigens de laatste ploeg die erin slaagde punten te pakken op het veld van Genk. "Het is geen schande om twee keer te verliezen tegen de landskampioen. De wedstrijd tegen Gent wordt nog moeilijker dan die tegen Club Brugge. Na een fantastische maar mentaal zware Europese campagne heeft Gent zichzelf teruggevonden. Je voelt dat zij opnieuw de juiste focus te pakken hebben."

Hein Vanhaezebrouck (AA Gent)

'Genk plukt vruchten van transferpolitiek'

Ook voor Gent-coach Hein Vanhaezebrouck is Genk niet kansloos voor de titel. Maar: "Ze hebben het wel niet meer in eigen handen. Ze moeten rekenen op het falen van anderen, want winst tegen Club of Anderlecht is niet voldoende om kampioen te worden. Er zijn momenteel nog vier ploegen in de running en daar is Genk zeker bij."

Voor de ex-trainer van Genk is het geen verrassing dat de Limburgers komen opzetten. "Iedereen had Genk wel een beetje verwacht, want sinds Nieuwjaar zijn ze gegroeid. Ik denk dat Genk nu de vruchten plukt van zijn transferpolitiek. Ze hebben een evenwichtige ploeg met veel individuele kwaliteiten. En ik vind het straf dat ze na het vertrek van het duo Kara-Koulibaly met Kabasele en Dewaest opnieuw een stevige ruggengraat hebben.

"Bij ons stel ik vast dat het evenwicht na Nieuwjaar weg is. Ik heb veel te veel aanvallende spelers. Als ik op training een wedstrijdvorm wil geven, moet ik aanvallers in de verdediging zetten om elf tegen elf te kunnen spelen. Een onevenwicht is nooit goed. Het betekent dat je in bepaalde sectoren te krap zit.

"Als er één ploeg in play-off I is die kan rekenen op individuele kwaliteiten, dan is het Genk. Wij moeten het meer hebben van het collectief, de mentaliteit, want de individuele kwaliteit is er niet. Dejaegere is out, Simon is nog niet op zijn beste niveau... Wij missen dat extraatje. Vorig seizoen zag je wat dat was, met een Simon in topvorm. Wel, dat is het verhaal van Genk nu. Bailey, Pozuelo, Karelis, Samatta; Genk heeft een aantal spelers binnengehaald die het verschil kunnen maken.

"Hadden wij in januari een transferperiode gehad zoals Genk, dan waren we weer volop bij de topkandidaten voor de titel. Maar we zijn er niet in geslaagd om de spelers te halen die we wilden. Een spijtige zaak. Bovendien zit het allemaal mee voor Genk, alles lukt: ballen die afwijken, gaan binnen, owngoals..."

In die zin is de situatie van Genk zelfs vergelijkbaar met die van Gent vorig seizoen. "Geluk dwing ja af, hé. Die goal van Benito Raman vorig jaar op Club is daar een voorbeeld van. Ook op Kortrijk, waar we een wedstrijd speelden zoals die tegen Anderlecht donderdag. Een gesloten match, tot er één goede voorzet van Milicevic kwam en Chanot die binnentikte. Dit jaar zit het geluk niet mee bij ons."

Besnik Hasi (Anderlecht)

'Genk is stugge ploeg'

"Of ik Genk tot de titelkandidaten reken? Zeker", zegt Besnik Hasi. "Hun parcours tot nu toe in deze play-offs is zo goed als perfect. Ik had het voor onze wedstrijd tegen Genk ook al gezegd dat het een zeer stugge ploeg was. En aanvallend zijn ze ook heel sterk. Ze hebben heel veel kwaliteiten en ze hebben niets te verliezen. Maar wacht tot ze er echt zullen bijstaan en de druk zal komen, dan wil ik het wel nog eens zien."

Michel Preud'homme

(Club Brugge)

'Potentieel voor titel is er' "Als Genk de huidige kern en het huidige goede spel had gehad sinds het begin van het seizoen... Met dit potentieel kunnen ze zeker kampioen spelen. Nu is het de vraag of ze niet één, niet twee, maar drie ploegen kunnen inhalen. Ze hebben een achterstand weg te werken. Standard heeft het één keer bijna gedaan toen ze 26 op 30 haalden. Nu, als Genk op de eerste speeldag die tegengoal niet had geslikt op Anderlecht, had het nog meer kans om kampioen te worden.

"Verrast hebben ze me trouwens niet. Na de winterstop was iedereen bezig over de transfers van Anderlecht. Toen al stelde ik de vraag: hebben jullie gezien wie Genk allemaal heeft gekocht?"