Direct naar artikelinhoud

Ook buitenlandse bouwvakker moet voortaan badge dragen

Niet alleen Belgische maar ook buitenlandse bouwvakkers moeten zich straks op een werf registreren en een ID-badge dragen. Zo hoopt staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) de sociale dumping te bestrijden.

Alle Polen, Roemenen of andere bouwvakkers die aan je achterbouw werken, zullen in de toekomst een identificatiekaart met foto moeten dragen. Voor Belgische arbeiders is zo'n 'construbadge' of 'bouwbadge' al sinds 1 oktober verplicht op werven. Een initiatief van de sociale partners binnen de sector, naar aanleiding van de verplichte registratie op grote bouwwerven sinds april dit jaar. De badge moet hun identificatie vergemakkelijken en misbreuken zoals zwartwerk beteugelen.

"Voor de buitenlanders is zo'n construbadge nu nog optioneel, maar ze moeten er wel zelf voor betalen. Dat moedigt niet aan om het te doen", zegt staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld). "Het is nochtans belangrijk dat elke bouwwerf volledige informatie heeft over wie daar aanwezig is, zonder uitzondering. Want pas dan is een werf volledig controleerbaar voor inspecteurs. Een auto rijdt toch ook rond met een nummerplaat? Ik ga zelfs verder dan mijn eigen partij en pleit ervoor de badge ook in te voeren op kleine werven. Anders zul je de strijd tegen de sociale dumping, een massaal fenomeen in de bouw, nooit serieus kunnen voeren."

Het voorstel maakt deel uit van het actieplan tegen sociale dumping dat Tommelein vandaag aan de regering presenteert. "Ik wil hier absoluut mijn prioriteit van maken. Het sociaal overleg mag dan stroef lopen, op dit punt zie ik een grote eensgezindheid tussen vakbonden en werkgevers. Allebei vinden ze dat het gedaan moet zijn dat goedkope werkkrachten uit de nieuwe Europese landen het werk afnemen van onze mensen die wél in regel zijn met alles en daardoor aan hogere loonkosten werken."

De Confederatie Bouw vreest dat er de komende vijf jaar, onder meer door die oneerlijke concurrentie, 25.000 banen op de tocht staan. "Maar ook sectoren als de transport en de schoonmaak hebben het moeilijk. Met dit actieplan wil ik de sociale dumping in die risicosectoren streng aanpakken."

Nul dossiers

Vooral bij de detachering van werknemers wordt wel eens gesjoemeld. Binnen Europa kunnen werkgevers hun personeel tijdelijk naar het buitenland sturen voor een opdracht. Dit kan in de bouw, maar bijvoorbeeld ook in de chemie en de IT-sector. Komt pakweg een Roemeen daarvoor naar België, dan geldt voor hem het Belgische minimumloon maar valt hij toch nog onder de sociale zekerheid van Roemenië. Daartoe heeft hij een zogenaamd A1-attest nodig.

"En er bestaan procedures voor geschillen over zulke attesten tussen lidstaten. Ik heb bij de bevoegde Europese administratieve commissie opgevraagd hoeveel Belgische dossiers ze daar hebben: nul", zegt Tommelein. "Die procedures moeten we nochtans volop benutten. Want hoe wil je zonder dossiers discussiëren met Bulgarije en andere risicolanden voor fraude?"

Buitenlandse bondgenoten zoeken is voor Tommelein cruciaal om bij Europa aan te sturen op betere procedures in verband met gedetacheerde werknemers, goed voor 160.000 buitenlanders die zo bij ons aan de slag zijn. "Op 16 januari heb ik dan ook een overleg gepland met Marianne Thyssen (CD&V), eurocommissaris van Werk en Sociale Zaken."