Direct naar artikelinhoud

'Meer dan een losgeslagen zot'

Een jaar lang mag Tom Waes zich de slimste mens ter wereld noemen. In een spannende eindspurt fietste hij eerst Kobe Ilsen en daarna ook Danira Boukhriss genadeloos uit het wiel. In aloude Slimste mens-traditie vat hij in vijf trefwoorden zijn overwinning samen.

1 Voorbereiding

Details maken het verschil bij De slimste mens. En dus dook Tom Waes, die pas tijdens de finale zijn intrede moest maken, al twee afleveringen eerder in de studio op. "Ik heb bijna alle afleveringen van deze editie gezien en meegespeeld. Ook de laatste twee voor de finale wou ik per se zien, maar dat kon alleen live in de studio."

Die studiotijd was voor Waes ook een manier om, zoals hij het zelf omschrijft, in de flow te raken. "Het is lastig om tijdens de finaleweek als allerlaatste opnieuw in het spel te komen. Je komt koud aan de start en moet het opnemen tegen twee gerodeerde kandidaten."

In de laatste rechte lijn richting finale werd er ook gestudeerd ten huize Waes. Kranten lezen en lijstjes van telkens vijf kernwoorden bijhouden zijn ondertussen klassiekers bij De slimste mens. Waes concentreerde zich tijdens zijn studiewerk op de minst voor de hand liggende antwoorden. "Als het, zoals in de finale over de Titanic gaat, mag je ervan uitgaan dat je tegenspeler wel met ijsberg, New York en 1912 aan zal komen zetten. Als je dan Southampton, de vertrekplaats van de Titanic, kunt antwoorden, maak je het verschil. Hetzelfde met de aanslag tijdens de Olympische Spelen in München. Dat de organisatie achter die aanslag Zwarte September heette had ik toevallig een paar dagen voor de finale opgezocht."

2 Stress

Een slimste mens blijft onder alle omstandigheden ijzig kalm. En net daar ging het voor Waes bijna mis. Ondanks zijn minutieuze voorbereiding had hij het in de beginfase moeilijk om op toerental te raken. "In die eerste ronde vielen de vragen verkeerd. Ook de vragen van de BV's waren geen succes en ondertussen zag ik Danira steeds verder uitlopen. Hoewel je weet dat de beslissing in De slimste mens meestal pas helemaal aan het eind valt, begin je je dan toch zorgen te maken. Uiteindelijk ben ik er toch in geslaagd de klik te maken. Met dank aan Bart De Pauw, die vanuit het publiek zat te gesticuleren dat ik vooral rustig moest blijven."

Toch zag Waes er ook tijdens het finalespel een stuk gestresseerder uit dan zijn tegenspeelster Danira Boukhriss. Zeker toen die hem ook nog eens begon te jennen. "Het zag er misschien zo niet uit, maar eigenlijk deden die plagerijen me niet veel. Ik had al een behoorlijke voorsprong en was er eigenlijk redelijk zeker van dat ik van Danira zou winnen."

3 Tactiek

Er deden de voorbije weken heel wat theorieën de ronde over wat nu precies de beste manier is om De slimste mens te winnen. Zo kun je volgens kenners van het spelletje maar beter de eerste ronde niet winnen, wil je je kansen gaaf houden. Waes: "Die theorieën kloppen waarschijnlijk wel, maar tijdens de finale is er geen tijd om daarover na te denken. Dan probeer je toch vooral zo veel mogelijk goede antwoorden te geven. Dat is trouwens nog steeds de beste tactiek. Als je alles weet, kan het moeilijk mislopen."

4 Emoties

Waes kon het niet verbergen. De overwinning deed hem zichtbaar heel veel plezier. Na de laudatio van Philippe Geubels werd het alfamannetje van de VRT zowaar even emotioneel. "Het is en blijft een spelletje", beseft Waes. "Maar toch doet de overwinning me meer dan ik had verwacht. Door programma's als Tomtesterom, Wauters vs Waes en Trigger Happy zien de mensen me vooral als een 'doener'. Iemand die het meer van durf en doorzettingsvermogen dan van intellectuele kwaliteiten moet hebben. Een stempel waar ik maar moeilijk van af raakte. Terwijl ik echt wel meer ben dan een losgeslagen zot die allerlei stunts uithaalt. Mensen uit mijn directe omgeving weten dat natuurlijk wel, maar ik vind het toch leuk dat ik dat nu ook aan de rest van Vlaanderen heb kunnen laten zien."

5 Winnen

Waes had zichzelf nog zo voorgenomen het deze keer wat rustiger aan te doen. Maar toch stak het competitiebeest weer de kop op. Met als orgelpunt het zelfverzekerde knipoogje richting Danira helemaal aan het eind van het finalespel. "Ik was nochtans in het spel gestapt met als enige bedoeling beter te doen dan bij mijn vorige deelname. Toen lag ik er na twee keer uit. Nadat ik daarin was geslaagd, kwamen ze me vertellen dat ik met vijf deelnames zeker zou zijn van een plaats in de finale. Die vijf afleveringen werden er plots zeven, want dan zou ik even goed doen als Kobe Ilsen die dit seizoen aan kop stond. En daarna kwam plots het record van Gert Verhulst in zicht. Een mens zou van minder fanatiek worden."

Uiteindelijk raakte Waes niet verder dan een evenaring van het Verhulst-record. Staat een derde en ultieme poging om dat record te breken nog op zijn bucketlist? "Als ze bij Woestijnvis nog eens een Allerslimste mens organiseren, mogen ze me bellen. Zolang het volgend jaar maar niet is. Voorlopig heb ik het even gehad met lijstjes."