Direct naar artikelinhoud

Wees alert voor die fucking (sorry) hardliners in Iran

Kader Abdolah(Iran, 1954) is schrijver van onder meer Spijkerschrift, Het huis van de moskee en Papegaai vloog over de IJssel.

De Iraanse president Rohani was in Rome, maar wat deed hij in Rome? De miljarden geblokkeerde dollars van Iran die nu vrijgegeven zijn, moeten natuurlijk uitgegeven worden. De Europese landen zitten met smart te wachten.

Treinen kopen in Italië, spaghetti en ravioli, maar geen prosciutto, geen wijn en ook geen lekkere Villa Massa-limoncello als nagerecht. Er werden duizenden Fiats gekocht en er werd een dik vet contract met de fabrikant Fyra gesloten - tenminste, dat laatste heb ik van vrienden gehoord. De Belgen zijn bekend met de hogesnelheidstreinen van Fyra, de befaamde treinen die onderdelen verliezen als ze een beetje te hard rijden. België en Nederland hebben de treinen terug naar Italië gestuurd, maar de fabrikant heeft ze nu allemaal aan Rohani verkocht. Zonde toch om zulke mooie supertreinen te laten verwaarlozen.

Rohani werd als een heilige ontvangen in Rome, de premier van Italië ontving hem met halalvlees en een glaasje appelsap. Daarna brachten ze een bezoek aan hun nationaal historisch museum. Bang dat er iets zou misgaan en de miljardencontracten niet getekend zouden worden, liet hij alle naakte vrouwelijke Romeinse schoonheden in kisten stoppen. Schande, ik zou me schamen als ik een Italiaan was. Wat denken ze, dat de imams billen en borsten niet kunnen waarderen? Natuurlijk wel, ze hebben het wettelijk zelfs zo geregeld dat ze vier schoonheden tegelijk in hun bed kunnen krijgen.

Des te beter begrijp ik de bittere smaak van een Europese economische crisis. Nu begrijp ik wat werkloosheid zelfs met een beschaafd land als Italië kan doen. Ik vrees dat als Italië nog dieper door de crisis getroffen was, de Italiaanse premier zelfs alle Italiaanse vrouwen op straat in kisten had gestopt.

Ik weet dat de fanatiekelingen in Iran zitten te wachten tot Rohani iets ongepasts doet. Naast een vrouw met panty staan bijvoorbeeld, of langs een tafel lopen waarop een flesje wijn staat, dan zullen ze hem slachten in hun kranten. Maar dat had geen invloed op de Italianen mogen hebben.

Juist hadden de Italiaanse fotografen een foto van Rohani moeten nemen die stiekem naar de borsten van een van de naakte Romeinse godinnen keek. Dat was dan Italië. Dat was dan de kunst en de politiek die samengingen. Donder op, fanatici.

En toen was Rohani in Parijs en het diner in het Élysée werd afgelast, omdat er varkensvlees en wijn werden geserveerd. Omdat de jaloerse hardliners in Teheran er wederom niets van wilden weten.

Zullen we dan een halalontbijt voor de Iraanse delegatie regelen? Nee, dat kon ook niet, dat zouden de Franse media niet toestaan, dat de ayatollahs voor Frankrijk zouden bepalen.

Maar niets mocht de miljardencontracten in gevaar brengen, het ging om ten minste 120 Airbus-vliegtuigen en miljoenen Franse auto's.

Hollande maakte het goed. Hij nodigde Rohani in zijn eigen appartement uit, waar hij sommige avonden zijn geheime meisje ontving, en misschien halalshoarma en een Coca-Cola bestelde.

Ik haat het regime van Iran, maar ik mag president Rohani. Hij heeft aan de Amerikaanse en Europese universiteiten gestudeerd. Graag wilde ik dat hij ook een bezoek aan Nederland had gebracht. Dan zou ik hem thuis ontvangen en we zouden gerust chelokebab eten en een shot lekkere, koude limoncello achteroverslaan, op hij die zijn best doet voor het vaderland. De fanatiekelingen in Teheran hebben het leven zuur gemaakt voor de Iraniërs, maar wees alert dat die fucking (sorry) hardliners niets voor u gaan bepalen. Laat dan die vliegtuigen met geluk boven Teheran vliegen en de Iraniërs genieten van de Fyra-treinen die ongetwijfeld super gaan werken in Iran.