Direct naar artikelinhoud

Groen-schepen vraagt excuses in zaak-Chikha

Volgens de Gentse schepen Elke Decruynaere (Groen) zijn excuses op hun plaats in de zaak-Zouzou Ben Chikha, de acteur die zondag in Ledeberg door de politie gefouilleerd werd. Opvallend: daarmee richt ze zich tegen haar burgemeester Termont.

"De gekwetstheid van Zouzou Ben Chikha vraagt om een reactie. Een betere reactie dan er tot nu toe kwam. Los van wat het onderzoek uitwijst is nazorg nodig als iemand zich zo vernederd voelt", schrijft de schepen van Onderwijs en Jeugd in een opiniestuk in deze krant.

Decruynaere wil dat nazorg een standaardprocedure wordt, en dat een herstelgesprek op zijn plaats is. Daarbij moet worden nagegaan hoe het vertrouwen hersteld kan worden en hoe dit soort incidenten vermeden kunnen worden. "Veel vragen en het antwoord begint met sorry."

De open brief is opmerkelijk, want de schepen richt zich de facto tegen haar burgemeester Daniël Termont (sp.a), die hoofd is van de politie. Termont wil niet reageren. "Ik zal de eerste zijn om te erkennen dat we in de fout zijn gegaan, als dat blijkt uit het onderzoek. Maar als ik nu al mijn excuses aanbied, dan zeg ik dat er fouten zijn gebeurd en beschuldig ik de betrokken politieagenten. Ik zit verschrikkelijk verveeld met deze zaak, maar als we dit proces voeren in de media, dan is het onderzoek van Comité P overbodig."

Groen haalde het incident gisteravond ook aan in de gemeenteraad. Ze wilden van Termont weten of de zaak onderzocht wordt, welke consequenties daar eventueel aan verbonden zijn en of dit incident niet vermeden kon worden. Burgemeester Termont liet verstaan dat hij in gesprek zal gaan met jongeren die zich door de politie geviseerd voelen.