Direct naar artikelinhoud

Ageas biedt Fortis-gedupeerden 1,2 miljard euro

Verzekeraar Ageas trekt 1,2 miljard euro uit om gedupeerde bezitters van Fortis-aandelen te compenseren. Maar dat mag vooral niet worden gezien als erkenning van schuld.

"Zonder erkenning van enige fout" stelt verzekeraar Ageas, de opvolger van het in 2008 ineengestorte financiële conglomeraat Fortis, de grootste schikking ooit in Europa voor aan gedupeerde Fortis-aandeelhouders. Wie tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 een Fortis-aandeel had, kan in aanmerking komen voor compensatie. In totaal gaat het om 1,204 miljard euro, zo maakte Ageas gisteren bekend, vlak voordat het bedrijf voor een rechter in Amsterdam zou verschijnen.

De schikking wordt als een overwinning gevierd door een coalitie van organisaties die samen 'enkele tienduizenden' benadeelde Fortis-aandeelhouders zeggen te vertegenwoordigen. Zij krijgen naar verwachting over 18 à 24 maanden 10 tot 15 procent van hun schade vergoed, een hoog percentage vergeleken met schikkingen in de VS. Aandeelhouders die zich niet bij een Fortis-claimclub hebben aangesloten krijgen ook compensatie, maar minder. Hoeveel iedereen kan krijgen, moet over twee maanden zijn uitgerekend.

De 1,2 miljard euro is een fractie van de geschatte schade van 36 miljard euro voor de aandeelhouders. Dat bedrag is het aantal aandelen maal het koersverlies tussen het moment in oktober 2007 waarop Fortis 24 miljard euro betaalde om samen met de Royal Bank of Scotland en Santander bankenmarktleider ABN Amro te kopen, en het moment waarop Fortis ineenstortte en uit elkaar werd gehaald.

Terugkerend argument voor alle claims: de Fortis-top misleidde en bedroog beleggers door de eigen financiële situatie rooskleurig voor te stellen, terwijl het concern op de rand van een faillissement stond.

'Eerlijk en redelijk'

Ageas-topman Bart De Smet noemt de schikking van 1,2 miljard 'eerlijk en redelijk'. Hij wil er een 'onzekere en moeilijke periode' mee afsluiten, maar benadrukte dat de Europese recordschikking niet betekent dat Ageas waaraan dan ook schuld erkent. "We doen dit zonder toe te geven iets verkeerd te hebben gedaan", valt te lezen in een persverklaring van de verzekeraar.

Nu gaat het Hof in Amsterdam bekijken of de schikking een redelijke compensatie voor alle getroffen aandeelhouders inhoudt. Als het Hof de schikking aldus algemeen verbindend heeft verklaard, is ze definitief en komt aan alle rechtszaken een eind. Deze procedure duurt anderhalf tot twee jaar. Het doorzetten van rechtszaken zou volgens de schikkende claimorganisaties vele jaren van procederen vergen.