Direct naar artikelinhoud

Wat deed Marghem met 20 miljoen?

Electrabel betaalde dit jaar 20 miljoen euro nucleaire taks voor Doel 1 en 2. Dat geld moest dienen voor nieuwe zonnepanelen en windmolens, maar energieminister Marie Christine Marghem (MR) versluisde het volgens haar eigen coalitiepartners naar de begroting. 'Dit is een groot probleem', benadrukt Open Vld.

Precies een jaar geleden sloot Marghem een akkoord met Electra­bel over het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2. Beide reactoren blijven tien jaar langer draaien om stroomtekorten te voorkomen. In ruil betaalt Electrabel jaarlijks 20 miljoen euro nucleaire taks. Dat geld dient voor groene inves­teringen zoals nieuwe zonnepanelen en windmolens.
Electrabel heeft dit jaar zijn 20 miljoen euro volgens de afspraak gestort, maar met het geld is niets gebeurd. Marghem liet het verdampen in de begroting. Ze legde de nucleaire miljoenen niet opzij in een groen fonds, maar schreef ze in haar boekhouding in, zonder een bestemming. Daar­door verdween het geld in de algemene begrotingspot.
"Dit is een groot probleem", reageert Egbert Lachaert, parlementslid voor Open Vld. "Mijn partij heeft de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 gesteund op voorwaarde dat de opbrengst ervan naar groene energie gaat. Dat blijkt niet het geval." Leen Dierick, de energiespecialist van CD&V, treedt hem bij. "Dit is jammer. Ik kan alleen hopen dat Marghem vergeetachtig was. De minister moet snel duidelijkheid scheppen."

Niet gerustgesteld

Er zijn namelijk ook twijfels over volgend jaar. In de begroting voor 2017 past Marghem dezelfde werkwijze toe: de nucleaire taks staat als inkomst ingeboekt, zonder dat daar uitgaven tegenover staan. Dierick: "Die miljoenen van Electrabel moeten zo snel mogelijk worden uitge­geven. We kunnen niet langer wachten met groene investeringen."
Marghem zelf benadrukt dat de nucleaire taks wel degelijk gebruikt zal worden waarvoor ze bedoeld is. Ze werkt momenteel aan de oprichting van een groen fonds. "Het benodigde Koninklijke Besluit komt eraan", zegt haar woordvoerder Ariane van Caloen. "Eens het fonds klaar is, zullen alle belastinginkomsten van Doel 1 en 2 daarin terechtkomen. Er is geen eurocent echt verdwenen." Dus alles komt in orde? Open Vld en CD&V lijken niet gerust­gesteld.
Het is de zoveelste keer dat Marghem in de problemen komt. Sinds haar aantreden is ze van het ene incident in het andere beland. De oppositie eiste al meermaals haar ontslag. Ook de coalitiepartners zijn nu hun geduld kwijt. Dinsdag kreeg Marghem in het parlement nog kritiek omdat ze geen plan heeft voor de kernuitstap. Het werk blijft maar aanslepen.

Hemeltergend

Premier Charles Michel (MR) heeft zijn partijgenote tot nu toe altijd verdedigd. Maar de druk neemt toe. Amper een paar ministers hebben nog vertrouwen in Marghem. Haar opeenstapeling van slordigheden en missers in een gevoelig dossier als dat van de kerncentrales wordt 'hemeltergend' genoemd. Haar foutenmarge is bijzonder klein geworden.
En de zaken worden er niet beter op. Vandaag brengt Marghem een gecontesteerd wetsontwerp naar het parlement. Ze wil voortaan 150 miljoen euro eisen van Electrabel voor de kerncentrales Doel 3 en 4 plus Tihange 2 en 3. Energiewaakhond CREG vindt dat haar voorstel met haken en ogen aan elkaar hangt. Door de nieuwe controverse rond Doel 1 en 2 is de radioactieve poespas compleet voor Marghem.