Direct naar artikelinhoud

Gsm-netwerken urenlang overbelast

Kort na de aanslagen vroeg het crisiscentrum de bevolking om niet te bellen maar te sms'en en de sociale media te gebruiken. Het telefoonnetwerk was urenlang overbelast omdat zoveel mensen elkaar wilden bereiken.

Proximus heeft gisteren ongeveer dubbel zoveel gesprekken, sms'en en sessies mobiele data geregistreerd als normaal.

Het duurde tot een heel eind in de namiddag vooraleer er weer vlot gebeld kon worden. In en rond het Brabantse lag alles uren plat, maar ook in de rest van het land was het netwerk bij momenten verstoord. Proximus-woordvoerder Jan Margot gaf al snel na de gebeurtenissen het advies om te sms'en, want dat ging meestal wel. Ook via mobiel internet kon nog gecommuniceerd worden.

"We hebben alle capaciteit massaal opgedreven, maar dat volstond niet. Er zijn nu eenmaal grenzen aan de technologie. Bij andere piekmomenten, zoals concerten of festivals, kunnen we vooraf maatregelen nemen. Hier gaat het natuurlijk om een onverwachte gebeurtenis", zegt Margot.

Mobistar vroeg ook om zo weinig mogelijk foto's en filmpjes door te sturen. Via Twitter riep het crisiscentrum ook op om het internet vrij te houden voor communicatie. "Vermijd voorlopig streaming van video en muziek", klonk het.

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) vroeg eveneens iedereen om telefoontjes te vermijden en contact met elkaar te houden via Facebook, Whatsapp en Twitter. Telenet en Proximus zetten hun hotspotnetwerken open voor iedereen, om alle communicatie vlot te laten verlopen.