Direct naar artikelinhoud

Ontvoerd Frans-Russisch meisje van drie teruggevonden

PARIJS l Het ontvoerde Franse meisje Elise André is veilig en wel teruggevonden in Hongarije. Het driejarige kind is de inzet van een bitter gevecht tussen haar Russische moeder en haar Franse vader.

Jean-Michel André en zijn Russische ex-vrouw Irina Belenkaja voeren een verbeten strijd om hun driejarige dochtertje Elise. Kort na de scheiding in 2007 werd ze door haar moeder ontvoerd en meegenomen naar Rusland. Vader André nam het heft in eigen handen en ontvoerde zijn dochtertje op zijn beurt terug van Rusland naar Frankrijk. Rusland vaardigde meteen een internationaal arrestatiebevel uit. Belenkaja beschuldigde haar ex in de Russische media van pedofilie.

De rechtbanken maakten de strijd om Elise alleen maar ingewikkelder. In Frankrijk kreeg vader André het hoederecht, in Rusland besliste de rechter om het meisje toe te wijzen aan haar moeder.

Op 20 maart werd Elise opnieuw gekidnapt, voor de derde keer. Ze was met haar vader op weg naar school in het Zuid-Franse Arles toen twee mannen haar met geweld meenamen. André verzette zich en werd lelijk toegetakeld door het duo. Alle sporen wezen onmiddellijk in de richting van Elises moeder. De Franse politie startte een klopjacht en seinde het verdwenen meisje meteen over heel Europa.

Van de Russische autoriteiten moesten Frankrijk en vader André niet veel hulp verwachten. Ze wezen de Fransen erop dat het in Rusland Belenkaja is die het hoederecht over Elise heeft. Bovendien kon er volgens de Russische autoriteiten geen sprake zijn van ontvoering als er een van de ouders bij betrokken is. In de Franse media doken berichten op dat André op plannen broedde om met een vals paspoort naar Rusland te reizen om er zijn dochtertje terug te halen. Ontvoering nummer vier.

Zo'n vaart liep het niet. Afgelopen weekend werd Elise aangetroffen in Hongarije, in het gezelschap van haar moeder. Ze wordt nu opnieuw overgebracht naar Frankrijk, naar haar vader. Het is nog onduidelijk of Belenkaja vervolgd wordt voor de parentale ontvoering. (JV)

n Elise werd ontvoerd door haar moeder. Nu keert ze terug naar haar vader.