Direct naar artikelinhoud

Sauwens vraagt evaluatie gratis busvervoer in Hasselt

HASSELT l Vlaams CD&V-parlementslid Johan Sauwens vraagt dat minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) een wetenschappelijke studie laat uitvoeren naar de effecten van het gratis busvervoer in Hasselt. De kosten zijn in tien jaar tijd bijna verviervoudigd, terwijl er nooit grondig onderzoek is uitgevoerd naar de effecten op het vervoersgedrag van inwoners en bezoekers van de stad, luidt het.

De kosten van het gratis openbaar vervoer in Hasselt zijn voor De Lijn gestegen van 967.000 euro in 1997 naar 3.453.000 euro in 2007. Dat is bijna een verviervoudiging. Volgens Sauwens betaalt iedere Vlaming er jaarlijks een halve euro voor. "Daar komen nog bedragen van de stad Hasselt bij, goed voor anderhalf miljoen euro extra subsidies of zo'n 21 euro per Hasselaar. Het kostenplaatje van het gratis busvervoer loopt zo op tot bijna vijf miljoen euro per jaar."

Uit de recentste editie van de Stadsmonitor (2006) blijkt dat slechts 9,3 procent van Hasselaars het gratis openbaar vervoer gebruikt voor woon-werkverkeer. Daarmee scoort het lager dan het betalende openbaar vervoer in andere centrumsteden, stelt Sauwens.

Aantal reizigers verdertienvoudigd

Het kabinet van minister Van Brempt laat weten dat de regering voor Hasselt niet meer inspanningen doet dan voor andere Vlaamse steden: "De regering heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd in hoogwaardig en betaalbaar openbaar vervoer voor alle Vlamingen." Het kabinet wijst er ook op dat, wat Hasselt betreft, het reizigersaantal sinds de invoering van het gratis busvervoer in 1997 meer dan verdertienvoudigd is en dat het project dus wel vruchten afwerpt.