Direct naar artikelinhoud

'Ik heb geen tijd meer om cheerleader te spelen'

Club Brugge en Eidur Gudjohnsen (35), dat is een aflopend verhaal. Aan de IJslandse pers verklaarde hij zijn bankzittersstatuut bij Club Brugge meer dan beu te zijn. In die mate dat hij een nieuwe ploeg zoekt. 'Ik heb geen tijd meer om op de bank te zitten.'

In een exclusief gesprek met de IJslandse krant Morgunbladid sprak Gudjohnsen vlak voor zijn terugkeer naar Brugge vrijuit. Het hoofdthema was uiteraard de tranen waarmee hij in het in IJsland ondertussen al legendarische tv-interview te kennen gaf dat hij afscheid zou nemen van de nationale ploeg. 'Zou' benadrukte de aanvaller wel tegenover onze IJslandse collega's.

"Ik heb eigenlijk niet letterlijk uitgesproken dat mijn internationale carrière voorbij was", zegt Gudjohnsen. "Maar wel dat gezien mijn leeftijd en het feit dat de volgende kwalificatiecampagne en het EK zelf (in 2016 in Frankrijk, WDK) nog zo veraf zijn, het normaal zou zijn als de match tegen Kroatië mijn laatste was. Mensen interpreteerden dat vervolgens als zou ik ermee stoppen, maar zo heb ik het nooit willen laten overkomen."

'Mijn keuze'

Waarmee hij meteen ook een opening liet. "Ik heb nog niet besloten dat het afgelopen is. Ik heb gesproken met Lars (Lagerbäck, de IJslandse bondscoach) en hij vertelde me dat de deur voor mij altijd zou blijven openstaan. Het is mijn keuze."

Om dan toch aan te geven dat het misschien wel genoeg is geweest. "Het kan evengoed wel een van mijn laatste matchen geweest zijn, misschien wel de allerlaatste, maar ik hoop dat ik op zijn minst nog één afscheidsmatch kan spelen met de nationale ploeg."

Een Gudjohnsen vol twijfels dus, niet onlogisch na de gemiste kans uit zijn interlandcarrière. De wetenschap dat op een WK aantreden voor altijd een blinde vlek op zijn palmares zal blijven is duidelijk hard aangekomen. Waren het de emoties die hem ertoe brachten om vervolgens zijn hart te luchten over zijn situatie bij Club of had hij er gewoon even genoeg van om nog maar eens diplomatisch te blijven over zijn bankzittersstatuut. Feit is dat hij duidelijk aanstuurde op een vervroegd vertrek tijdens de winterstop (zijn contract loopt nog tot juni 2014).

"Eerlijk, ik had voor mezelf al uitgemaakt dat als we het WK zouden halen, ik onmiddellijk zou beginnen zoeken zijn naar een nieuwe club. Een club waar ik wel wekelijks elke wedstrijd kan spelen. Kwestie van zo fit mogelijk te zijn voor de start van het WK."

Niet dus, maar dat verandert niets voor Gudjohnsen. "Vandaag denk ik nog altijd op die manier. Ik ben 35 jaar en wil geregeld aan spelen toekomen tot de dag dat ik effectief stop met voetballen. Ik ben in die fase in mijn carrière beland dat ik eigenlijk alleen nog van het voetbal wil genieten. Ik herhaal, een 35-jarige prof zou moeten spelen en genieten. Ik heb geen tijd meer om op de bank te zitten in de rol van een cheerleader. Het doel is altijd om in een zo goed mogelijk team te zitten en op een zo hoog mogelijk niveau, waar dat ook moge zijn."

Sterspeler

Niet meer in Brugge dus, al komt het nieuws eigenlijk niet als een verrassing. Na een mindere voorbereiding en privéproblemen die zwaar op hem wogen, liet de ondertussen ontslagen Garrido Gudjohnsen zelfs een paar keer uit de wedstrijdselectie. Pijnlijk voor een gewezen sterspeler van Chelsea en Barcelona. De komst van Preud'homme opende even perspectieven voor de IJslander, maar ondanks de goede relatie met MPH lijkt een basisplaats er ook nu niet meer in te zitten. Dat beseft ook Gudjohnsen goed genoeg, vandaar zijn uitspraken.

Bij Club vermoedden ze dat die deels ook gevoed zijn door emoties en willen ze liever niet dieper ingaan op het thema. "Voor ons heeft Eidur nog een contract tot het einde van het seizoen en er is nog niet gepraat over een voortijdig vertrek", klinkt het in Brugge. "We zullen wel zien hoe het verder evolueert. Afwachten."