Direct naar artikelinhoud

Fernand Koekelberg vrijuit in verkrachtingszaak

Gewezen federaal politiebaas Fernand Koekelberg is door de raadkamer in Namen buiten vervolging gesteld voor verkrachting. 'Ik ben blij dat men eindelijk erkent dat ik de waarheid heb gesproken.'

Fernand Koekelberg (59) moest in 2011 opstappen als commissaris-generaal bij de federale politie na berichten over een luxereis naar Qatar en nodeloze aankopen van Delvaux-tassen.

Middenin de controverse rond zijn figuur werd hij door zijn ex beticht van verkrachting. De Naamse onderzoeksrechter stelde hem in staat van beschuldiging, waarna hij werd geschorst en aan de top van de federale politie vervangen door Cathérine De Bolle.

Gisteren veegde de raadkamer in Namen alle aantijgingen tegen Koekelberg van tafel. Zowel zijn ex als het Naamse parket kunnen nog beroep aantekenen, maar de manier waarop de raadkamer gisteren brandhout maakte van het dossier lijkt aan te geven dat de kans op een rechtszaak bijna onbestaande is. "Ik ben heel erg blij", zegt Fernand Koekelberg. "Ik heb van in het begin de waarheid gesproken. Ik ben blij dat men dat eindelijk erkent. Dit is echt een fameuze opluchting. Dit wordt voor mij het allerfijnste weekend in tweeënhalf jaar."

Tegen de ex pleitten tijdens het onderzoek teruggevonden sms'jes waarin zij dreigde met een beschuldiging van seksueel geweld tegen hem. Koekelberg kandideerde ten tijde van de klacht in een nieuw examen voor de post van commissaris-generaal.

Nu Koekelberg niet langer in staat van beschuldiging verkeert, lijkt zijn schorsing bij de federale politie binnenkort ongedaan te zullen worden gemaakt. Anders dan in 2011, toen hij zijn schorsing aanvocht, zegt Koekelberg geen terugkeer naar de nummer één-post bij de federale politie te ambiëren. Maar hij wil wel graag terug naar het commissariaat-generaal. "Ik ben nu in theorie adviseur bij de commissaris-generaal, mevrouw De Bolle. Als de schorsing opgeheven wordt, wat een logisch vervolg lijkt te zijn als er geen beroep zou worden aangetekend, ga ik mij schikken naar wat de commissaris-generaal of de minister beslissen over mijn verdere loopbaan. Ik vraag niks, ik wil nu gewoon genieten van dit geweldige gevoel."