Direct naar artikelinhoud

Aanslag Berlijn: eigenaar truck voelt zich in steek gelaten

Ariel Zurawski, eigenaar van een klein Pools transportbedrijf, heeft nog elke dag met de gevolgen van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn te maken. Het was Zurawski's vrachtwagen waarmee terrorist Anis Amri op de menige inreed.

"Ik ben ook een slachtoffer van de aanval in Berlijn", beklaagt Zurawski zich in diverse Poolse media. "Mijn chauffeur is dood, mijn vrachtwagen en goederen ben ik kwijt." Hij voelt zich in de steek gelaten door de Duitse autoriteiten.

Geld hoeft hij niet, maar hij wil wel zijn wagen terug zodat hij die kan opknappen en doorverkopen.

De kans dat dat lukt is klein: het museum Haus der Geschichte in Bonn heeft al interesse getoond om de vrachtwagen tentoon te stellen. Als de Duitse autoriteiten de wagen al vrijgeven, gaat die eerst over aan hun Poolse collega's voor nader onderzoek.

Financiële strop

Zurawski was verzekerd, maar niet tegen terroristische aanslagen. "Ik heb geen cent gekregen." De wagen was op afbetaling gekocht, de leasemaatschappij verlangt binnenkort de volgende betaling van 2.300 euro. Een financiële strop dreigt.

Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt ook de lading aan boord deels te zijn verroest. Dat zegt althans de gedupeerde Pool zelf. Hij reed onlangs naar Berlijn om de 25 ton staal, bedoeld voor een Oostenrijkse rederij, te inspecteren. De Duitse politie verwijt hij nalatigheid. "De lading heeft al die tijd in de open lucht gelegen, terwijl er best ruimte was in de hal ernaast."

Op eigen benen

Volgens zijn advocaat dreigden de Oostenrijkers met schadeclaims toen de lading maar niet aankwam. Inmiddels is het staal met een andere vrachttrekker afgeleverd. Tegen deBerliner Morgenpostzei Zurawski: "Ik voel me alleen gelaten."

Op Facebook zamelen landgenoten al wekenlang geld in voor Zurawski, maar die hulp houdt hij nadrukkelijk af. Hij wil op eigen benen kunnen staan, en schrijft dat zijn financiële situatie voorlopig stabiel is.

Sinds 2005 bestiert Zurawski een klein transportbedrijf even onder de Poolse stad Szczecin. Of zijn bedrijfje deze pech gaat overleven, weet hij nog niet. Van de drie grote transportwagens uit zijn stal is er nu eentje kapot. Verder heeft hij een aantal kleinere bolides en twee bussen.

Bij de aanslag op de kerstmarkt kwamen op de avond van 19 december twaalf mensen om het leven, onder wie Zurawski's neef Lukasz Urban.