Direct naar artikelinhoud

'Te veel jonge vluchtelingen zien schoolcarrière gefnuikt'

Tientallen jonge vluchtelingen moeten vlak voor het einde van het schooljaar nog van school veranderen, klaagt Vluchtelingenwerk Vlaanderen, nadat hun opvangplaatsen worden opgedoekt.

Met de protestslogan 'behandel vluchtelingen als mensen, niet als conserven': zo protesteert Vluchtelingenwerk vandaag voor het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), tegen de manier waarop hun opvangplaatsen worden opgedoekt. Vorig jaar besliste de federale regering 30 opvangcentra voor asielzoekers, goed voor 10.000 plaatsen, te sluiten. Ook de kleinschalige initiatieven van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, goed voor 500 plaatsen, worden opgedoekt.

"Concreet moeten onder meer 164 asielzoekers met medische problemen en 53 families met leerplichtige kinderen verhuizen", zegt Charlotte Vandycke (Vluchtelingenwerk). "Als er plek voor hen is gevonden, krijgen ze dat amper 5 dagen voor de verhuizing te horen. Die verhuizing betekende sinds begin april voor tientallen kinderen ook dat ze van school moesten veranderen."

Het gaat onder meer om kinderen in de OKAN-klassen voor nieuwkomers. Vandycke: "Twintig andere families verkeren nu in onzekerheid over hun verhuizing. Veel kinderen weten niet of ze wel hun jaar zullen kunnen uitdoen in hun huidige school."

Vandycke beseft dat de sluiting van de plaatsen niet kan worden tegengehouden. "Maar men moet wel rekening houden met de noden van de families."

Drastisch hervormen

Vluchtelingenwerk en Groen dringen er bij de Vlaamse overheid op aan om het OKAN-systeem te hervormen, naar een systeem dat meer rekening houdt met talent en interesses. Vandycke: "Ondanks de inzet van leerkrachten is de doorstroming naar het ASO nu maar 4,8 procent."

"We hebben al herhaaldelijk aangeklaagd dat er te veel verhuisbewegingen zijn van jongeren tijdens het schooljaar", klinkt het bij Groen. "Vaak brengt een gebrekkige informatiedeling tussen de oude en nieuwe school de schoolcarrière in het gedrang."

Het kabinet van onderwijsminister Crevits (CD&V) laat weten dat er recent nog maatregelen zijn genomen om het OKAN-onderwijs te versterken. Het kabinet-Francken verwijst door naar Fedasil, maar daar was gisteravond niemand bereikbaar voor commentaar.