Direct naar artikelinhoud

Enorm arsenaal aan wapens spoorloos

Tien jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe wapenwet, in 2006, zijn er in ons land 117.000 wapens 'verdwenen'. 'Onmogelijk te bepalen hoeveel daarvan een risico vormen', klinkt het bij de FOD Justitie.

De wapenwet werd verstrengd in 2006, na de dodelijke raid van Hans Van Themsche in Antwerpen. Bij een telling dat jaar stonden er welgeteld 889.937 wapens geregistreerd in het Centraal Wapenregister (CWR). Vandaag, tien jaar later, zijn er dat nog 647.338.

Dat is een heel pak minder, maar daarvoor is een stukje uitleg. Tijdens de amnestieperiode die volgde na de verstrenging, werden er immers 125.000 wapens afgestaan én vernietigd. Maar dat betekent dus wel dat er nog altijd 117.000 wapens waren waar vandaag geen spoor meer van te vinden is.

Volgens de FOD Justitie zijn er een paar verklaringen mogelijk, gaande van 'illegale' uitvoer tot fouten in het CWR of wapens die verborgen werden gehouden in de hoop dat de wet opnieuw versoepeld zou worden. Bovendien werden er de voorbije jaren, volgens De Tijd, welgeteld 44.769 wapens opgegeven als verloren of gestolen.

De FOD Justitie zegt dat er in dat cijfer ook "een niet in te schatten" aantal wapens vervat zit dat als verloren of gestolen werd opgegeven, maar in realiteit door de eigenaar verborgen wordt gehouden.

Het grootste gedeelte 'verloren' wapens is doodeenvoudig niet aangegeven tijdens de overgangsperiode. Soms bewust, maar soms omdat ze toebehoren aan personen die overleden zijn, of mensen die niet op de hoogte waren en zijn van hun verplichtingen.

Enigszins verontrustend is wel dat de overheid onmogelijk kan bepalen hoeveel wapens vandaag werkelijk voor een risico zorgen.

In het federaal regeerakkoord werd een nieuwe amnestieronde aangekondigd. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) liet vorig jaar al verstaan dat de administratie daar al teksten voor heeft klaargemaakt.