Direct naar artikelinhoud

Microsoft laat ouders langer thuisblijven

Wie voor Microsoft werkt, mag na de geboorte van een kind langer thuisblijven. De technologiereus trekt het verlof van moeders op tot twintig weken en van vaders tot zes weken.

De vierhonderd mensen die in Zaventem voor Microsoft werken zijn getrakteerd op een mooi nieuwjaarscadeau. Ze kregen te horen dat het bedrijf wereldwijd zijn familiaal verlofstelsel aanpast.

Voor de Belgen betekent dat twintig weken moederschapsverlof in plaats van vijftien, en zes weken vaderschapsverlof in plaats van tien dagen. "Allemaal met loonbehoud en zonder impact op de prestatiebonussen", stelt Microsoft.

De multinational denkt ook aan wie een kind adopteert: zes extra weken verlof zijn in dat geval voorzien. Wie zorgt voor een ernstig ziek familielid, krijgt 28 betaalde dagen vrijaf.

Microsoft zegt dat de maatregel personeel moet toelaten om even op de pauzeknop te duwen. "Er zijn momenten dat we even onze carrière on hold moeten kunnen zetten om te focussen op familie", klinkt het.

Op de beslissing wordt enthousiast gereageerd, ook door de Gezinsbond. Al merkt woordvoerder Dieter Stynen meteen op dat Microsoft niet alleen is. Ook andere grote spelers als verzekeraar AXA, betaalbedrijf Mastercard en farmareus Janssen Pharmaceutica pasten hun verlofregelingen voor ouders al aan.

"Sociaal recht wordt een extralegaal voordeel", stelt Stynen. Hij juicht de beslissingen van die bedrijven toe. "Maar het toont ook aan hoeveel verder de bedrijfswereld staat dan het beleid. Dit extra verlof zou voor iedereen moeten gelden." Volgens Stynen zijn ouders daarvoor ook vragende partij. Een enquête bij 6.000 ouders in 2016 toonde dat tussen de 84 en 93 procent het verlof te kort vindt. Als het van de bond afhangt, dan wordt het verlof van vaders en zelfstandigen eerst aangepakt.

Tandengeknars

Microsofts maatregel is imagoversterkend. Maar eigenlijk had het bedrijf dat niet nodig, zegt Jan Denys, arbeidsmarktspecialist bij Randstad. "Het is in ons land al een van de meest aantrekkelijke werkgevers."

Toch vindt hij de beslissing slim. "Dit zal niet alleen de rekrutering, maar ook de retentie ten goede komen. Werknemers zijn heel erg bezig met de balans tussen werken en het gezin." In die mate dat Denys een andere focus bij bedrijven verwacht. "Dertig, veertig jaar lang zijn ze bezig geweest met vooral loonsverhogingen doorvoeren. Ik denk dat er in de toekomst meer wordt ingezet op tijd." Een goede zaak voor werknemers, maar niet voor kmo's. "Ik kan me voorstellen dat zij knarsetanden. Voor hen is een aangepast verlofstelsel zoals dat van Microsoft onbetaalbaar." Dat beaamt ook de Gezinsbond. "Als je niet Microsoft of Janssen Pharmaceutica heet, dan kun je zoiets niet doen."

Vraag is of onze overheid bijkomend familiaal verlof wel kan betalen. De Gezinsbond berekende dat alleen al een verdubbeling van het vaderschapsverlof jaarlijks 60 à 70 miljoen euro zou kosten.