Direct naar artikelinhoud

NAVO-top bondig wegens Trumps 'korte aandachtsboog'

Omwille van VS-president Trump wordt de spreektijd van de staats- en regeringsleiders tijdens de NAVO-top van volgende week donderdag beperkt. Er komt ook géén strategische verklaring.

Twee tot vier minuten. Niet langer. Mét een timer. De NAVO houdt de spreektijd van haar 28 staats- en regeringsleiders tijdens de top van in Brussel beperkt, volgens Foreign Policy "omdat VS-president Trump berucht is voor zijn korte aandachtsboog". Het geopolitieke tijdschrift beroept zich op bronnen in het defensiebondgenootschap. Ook zou de gebruikelijke strategische verklaring na de bijeenkomst zijn geschrapt, "omdat ze bezorgd zijn dat Trump er het niet mee eens zal zijn".

Een NAVO-functionaris bevestigde het aangepaste protocol, maar motiveert de reden diplomatischer. "Verklaringen volgen op alle NAVO-bijeenkomsten. Maar, de bijeenkomst op 25 mei is nooit gepland als een formele top. Dit wordt een feitelijk werkdiner. Zo was er ook geen verklaring na de eendaagse bijeenkomst van NAVO-leiders in 2001, kort na de verkiezing van president Bush."

De verkorte spreektijd heeft volgens de functionaris als doel "alle leiders de mogelijkheid te geven deel te nemen en gehoord te worden", en "te beraadslagen met nieuw verkozen tegenhangers, onder wie de presidenten Macron en Trump".

Het gebruik van een timer is daarbij 'routine'. "We gebruiken er een voor alle bijeenkomsten van de Noord-Atlantische Raad."

Als een kind

VolgensForeign Policydreigt Trump af te knappen op de formaliteiten, waar hij van zou gruwen. "Het is alsof ze voorbereiden om te gaan met een kind - iemand met een korte aandachtsboog die geen kennis heeft van de NAVO", citeert het blad een regeringsbron.

Volgens de diplomatische NAVO-functionaris wordt de bijeenkomst echter bewust "kort en gefocust" gehouden, "gericht op de strijd tegen terreur en lastenverdeling".

In de strijd tegen terreur zal Trump proberen om de NAVO als geheel deel te maken van de anti-IS-alliantie, waarvan elk lid van de alliantie nu individueel partner is. Maar Duitsland ligt dwars uit vrees voor escalatie. Ook de lastenverdeling wordt een heet hangijzer. President Trump haalde al herhaaldelijk uit naar de alliantie omdat 23 van de bondgenoten nog steeds geen 2 procent van hun bbp besteden aan defensie terwijl de VS grootste nettobetaler zijn.