Direct naar artikelinhoud

Higgsdeeltje is nog maar het begin

De deeltjesversneller LHC van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek CERN is mogelijk iets op het spoor waarbij de vondst van het Higgsboson en de recente bevestiging van het bestaan van zwaartekracht-golven verbleekt.

Bij de botsing tussen deeltjes in de LHC zijn twee 'bumps'opgedoken, onafhankelijk van elkaar en op dezelfde plaats, in de jongste data van het Atlas- en het CMS-experiment dat in juli 2012 het bestaan van het godsdeeltje of het higgsboson bevestigde. Mogelijk gaat het om een verrassend zwaar deeltje dat de deur openzet voor een totaal nieuwe theorie in plaats van de bevestiging van een bestaande, zo citeerde het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist de Italiaanse vorser Gian Giuduce.

Nobelprijs Fysica

Higgsboson was het sluitstuk van het 'standaardmodel' over het wezen van de materie. Het bestaan van het deeltje dat alle andere deeltjes massa geeft was al vijftig jaar geleden voorspeld, door de Schot Peter Higgs en de Belgen François Englert en Robert Brout. Dankzij de bevestiging van het bestaan kreeg Englert de Nobelprijs voor Fysica.

Het valt nu af te wachten of er in de komende weken en maanden nog meer hints tevoorschijn zullen komen.

Gian Francesco Giudice is een Italiaanse theoretisch natuurkundige in de deeltjesfysica en kosmologie. Zijn onderzoek behandelt de formulering van nieuwe theorieën die verdergaan dan het standaardmodel en die betrekking hebben op de vroege geschiedenis van ons universum. Zijn bekendste bijdragen bevinden zich op het gebied van de supersymmetrie en theorieën met extra dimensies.

Naast zijn onderzoekswerk is Giudice actief in het populariseren van wetenschap en verder. Hij is auteur van A Zeptospace Odyssey, een populairwetenschappelijk boek over de fysica van de Large Hadron Collider, de deeltjesversneller aan het CERN waar het higgsboson ontdekt is. Het boek is uitgebracht in verschillende talen.