Direct naar artikelinhoud

'Ty de tijger is altijd bij me'

Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Aster Nzeyimana (23), sportanker van Het Journaal.

Ben je een open mens?

"Ja, ik deel veel met mensen rondom mij."

Mag ik in jouw telefoon kijken?

'Liever niet. Mijn telefoon is het verlengde van mezelf. Ik ben een halve digital native die nog weet wat een encyclopedie en een inbelverbinding is, maar tegelijk heb ik de doorbraak van de moderne technologie meegemaakt. Daarom is de telefoon het verlengde en bevat die persoonlijke boodschappen, en die zijn privé."

Wanneer heb je online voor het laatst gelogen?

"Dat kan ik me niet herinneren."

Strookt je onlineleven met de man die hier in werkelijkheid voor me zit?

"Ja, echt wel."

Dat geldt niet voor iedereen.

"Ik ken genoeg mensen die online gevat, stoer en kennelijk onbevreesd zijn. Maar loop je ze in werkelijkheid tegen het lijf, dan kruipen ze in een hoekje. Al kan een onlineleven ook bevrijdend werken. Onlangs zei een vriend: 'Ik ben te introvert om goed te aarden in de gewone wereld. Online kan ik zijn wie ik echt wil zijn.' Dat begrijp ik."

Ben je ijdel?

"Ja, net zoals iedereen die op tv komt. Dat lijkt me menselijk. Op een schaal van tien geef ik mezelf een acht. Waarom?"

Jouw instagram-pagina staat vol foto's van jezelf.

"Ik heb niet de typisch Vlaamse schroom me te verbergen. Ben ik trots op een foto van mezelf, dan post ik die. Dat is diepmenselijk en normaal. Zegt iemand 'mooie foto', dan brengt dat een chemische reactie in je teweeg. Dan ben je toch heel even blij."

Heeft de smartphone de mens vermarkt? Ben jij een onlinemerk geworden?

'Ja, dat denk ik wel. Maar dat is niet anders dan in het pre-smartphone-tijdperk. Een kind met een Millet-jas op de speelplaats onderscheidt zich via kledij ook van zijn klasgenoten. Een smartphone is the next level, dat wel, maar wat is het verschil met een sofist die ten tijde van de Grieken pochte met zijn kennis en retoriek? De mens wil zich altijd onderscheiden van de rest. Hetzij op de speelplaats, in de Senaat of op Instagram."

Met welke historische figuur zou je willen whatsappen?

"George Washington of Abraham Lincoln. Of Octavianus (Romeinse keizer die ook Augustus werd genoemd, red.) Ik zou hen vragen hoe het leven is of was in een wereld die technologisch nog niet was ontwikkeld. Een wereld die schijnbaar eenvoudig leek, met minder regels. Nu is technologie zeer belangrijk en is alles gereglementeerd. Helaas. Whatsappen met het Romeinse Rijk, dat moet fantastisch zijn."

Heb je heimwee naar een technologie-arme wereld?

"Neen, het leven was in die tijd veel harder, ruwer. Had je toen de mazelen, dan had je een groot probleem. En de technologie biedt ons nu veel voordelen."

Wat zijn je laatste zoektermen in Google?

"'Timo Descamps', de acteur. 'David Ornstein', sportjournalist van de BBC. 'Liam Gallagher' van Oasis en 'best neighborhood Miami'.

Wat is je vreemdste app?

"TY, the Tasmanian Tiger: Boomerang Blast. Als kind speelde ik dat computerspel op de Nintendo GameCube. Nu staat het spelletje op mijn telefoon. Puur uit nostalgie: Ty de tijger is altijd bij me."

Wie is de bekendste persoon in je adresboek die je niet durft te bellen?

"Peter Vandenbempt."

Heb je een persoonlijke held ooit online gecontacteerd?

"Ja, Hoodie Allen, een Amerikaanse rapper. Ik ben wild van die kerel. Ooit stuurde ik hem op Facebook Messenger een boodschap: 'Man, you are a true musician. Your music never gets old and gets better by the mixtape you drop. Keep going man, we all love you!' En zijn antwoord was: 'That's love dude'."

In de Afrikaanse taal Kirundi betekent Nzeyimana zoiets als 'ik geloof in God'. Ben je gelovig en vind je dat geloof terug in je smartphone?

"Helaas, ik ben niet gelovig. En ik heb ook geen Bijbel-app. Het zal er ook niet meer van komen, vrees ik. En maar goed ook."