Direct naar artikelinhoud

Muur in een nieuw kleedje

Interieurontwerpers kunnen fantastische dingen doen met een ruimte, waardoor een donker hol plots een oase van gezelligheid wordt. Is je budget te klein om een professional in te huren, probeer het dan eens met deze tips.

Een van de dingen die de sfeer in huis bepalen, zijn de foto's aan de muur. Maar hoe schik je die nu het best, zonder dat het allemaal op een willekeurig opgehangen zootje gaat lijken? Simpel: met deze tips.

Grote muren - of het nu in de hoogte of in de breedte is - hebben grote blikvangers nodig, en omgekeerd moet je op een kleintje niet met een mastodont van een foto afkomen. Ga dus op een groot oppervlak voor een groepje foto's, of één heel grote, en hou ook bij kleinere muren rekening met het formaat.

Je foto's en kadertjes hoeven heus niet perfect op elkaar afgestemd te zijn: het is veel interessanter om al eens stijlen te mixen. En waarom hang je er bijvoorbeeld eens geen spiegel of kunstwerk tussen?

Op Pinterest of in woonmagazines zie je eindeloos veel voorbeelden van leuke composities. Werk bijvoorbeeld rond één groot werk en hang er losjes kleintjes rond, of ga voor een strakke compositie: het kan allemaal! Kijk ook eens naar de materiaalkeuze: vaak is daar één lijn in te trekken, zoals kadertjes in metallickleur, ronde vormen...

Je vloer is je beste canvas. Je ziet meteen welke impact je compositie heeft in de ruimte, en je hoeft nog geen gaten te boren.

Steel de stijl

Inspiratie opdoen is de eerste stap, in deze fase doe je er goed aan om je venster op de wereld wagenwijd open te zetten. Ideeën opdoen kan namelijk op veel manieren. Loop zeker eens langs in een woonwinkel met een uitgesproken stijl en vraag de pieren uit de neus van de verkopers. Zij staan de hele dag tussen al die geweldige spullen en weten als de beste hoe je kan combineren.

Hou je gsm in de aanslag: zie je op café, bij vrienden, in een magazine een leuk interieur, een tof detail of een kleur die je aandacht trekt, neem er dan een foto van, altijd handig voor later.

Een basiscursus kleurenleer komt zeker van pas, verschillende verfmerken bieden een cursus aan waarin je de juiste verftechnieken én handige combi's aangeleerd krijgt.

Nog iets wat heel handig is: Google Afbeeldingen. Zie je een stuk van een merk of ontwerper dat je erg aanstaat, dan kan je eens zoeken onder die naam. Vaak komen er dan andere spullen tevoorschijn die helemaal bij jouw stijl passen.

Pin it!

Nu is het de kunst om al die losse ideetjes samen te brengen tot een werkbaar geheel. Daarvoor is een moodboard de ideale oplossing, je kan er eentje maken op de ouderwetse manier, door te knippen en te plakken. Het handige van deze methode is dat je meteen ook textuur kan aanbrengen door materialen te integreren. Minder complex is Pinterest, waarmee je online inspiratie verzamelt op verschillende prikborden. Het aanbod is eindeloos, wees gerust kieskeurig en pin alleen dingen die je echt tof vindt.

De kans dat je van nul start om je interieur in te richten is klein. Heb je een opvallende kast of lamp die je zeker wil integreren, of blijft je zetel zeker staan, bouw dan een prikbord op rond dit item.

Trap niet in de val van het compromis. Wil jij een vintage interieur en hij een moderne stijl, dan worden jullie van een klassieke stijl allebei ongelukkig. Vintage met modern combineren is een betere oplossing.

Heb je de vrijheid om alleen te beslissen, dan kan het leuk zijn met iemand door je moodboard te gaan. Laat die second opinion jouw ideeën niet overheersen.

Meten = weten

Tijd om over te gaan van de theorie naar de praktijk: hoe groot is de ruimte die je wil inrichten exact, hoeveel plaats heb je voor meubels, welke muren zijn geschikt om kasten tegen te zetten, en waar kan je nog iets moois ophangen?

Denk goed na over de functie die de ruimte moet vervullen. Heb je gedacht aan opbergruimte, kan je nog bewegen in de ruimte zonder dat je struikelt?

Nog een groot aandachtspunt in deze fase van het ontwerpen is de lichtinval.

Knopen doorhakken

Nu moet je je moodboard naar de realiteit vertalen. Begin met het kiezen van de kleuren: een palet van 3 kleuren of tinten is handiger om te werken dan een kamer in één of twee kleuren. Opteer je toch voor een witte kamer, varieer dan in materialen: die geven structuur en diepte.

Slimme trucjes:

Zet zitmeubels niet tegen de muur: hoewel je een paar centimer verliest, creëer je optisch ruimte door je meubels een paar centimeter van de muur te schuiven.

Vergeet het plafond niet! Een lichte kleur, glanzende verf of verticale lijnen kunnen je kamer een totaal andere look geven.

Slim shoppen

Het eerste wat je moet kopen, zijn de grote stukken. Die bepalen hoe je verdere aankleding eruitziet. Maar waar vind je die?

Iets waarmee zowat iedereen rekening moet houden, is budget. Bekijk wat je te besteden hebt, en trek daar 15% af voor onverwachte crushes.

Je kan meteen naar de woonwinkels trekken, maar denk ook eens aan alternatieven. Soms vind je op sites als eBay of 2dehands.be voor een prijsje prachtige designstukken. Niet zo'n probleem met goede fakestukken? Dan zijn er verschillende sites die prachtige reproducties van klassiekers verkopen.

Het grote voordeel van woonwinkels is natuurlijk dat ze vaak een heel goeie service bieden. Zijn ze net iets te duur voor je budget? Durf dan te onderhandelen!

Het is helemaal niet nodig om je interieur in één keer bij elkaar te shoppen. Het zijn net de spullen die je toevallig tegenkomt die karakter geven aan je ruimte.

Stoomcursus

interieurdesign