Direct naar artikelinhoud

OK computer

Lachen met nerds, was dat met The Big Bang Theory al niet gecoverd? Nee, want Silicon Valley is wél geestig, met dank aan Mike Judge, bedenker van Beavis and Butt-Head, en weer op een niveau waar hij lang niet meer opgemerkt werd.

taan op de coverfoto van Silicon Valley: de vijf hoofdpersonages, in zwarte coltrui en in een soort peinzende houding, met hun duim voor hun kin. U hoeft geen computernerd te zijn om de pose te kennen: het is een parodie op hoe Steve Jobs op de cover van Steve Jobs stond, zijn weinig geïnspireerd getitelde biografie uit 2011, ook het jaar waarin de Apple-goeroe naar de grote server in the sky vertrok. Jobs is dan ook een van de doelwitten van de grappen in Silicon Valley, maar met hem net zo goed elke CEO van elk internet- of anderszins computergerelateerd bedrijf, alsook iedereen die in Silicon Valley werkzaam is of de plek en alles waar ze voor staat verafgoodt.

De serie, met acht keer een halfuurtje van de makkelijk verteerbare soort, vertelt het verhaal van Richard Hendriks, een licht sociaal onaangepaste computerwizard (en sociaal onaangepast zijn ze in deze serie allemaal) die samen met vier kompanen het bedrijf Pied Piper uit de grond stampt. Pied Piper is ook de naam van hun enige product: een datacompressieprogramma dat zo veelbelovend is dat de grote spelers vechten om te investeren in de start-up. Het grote geld lonkt, maar hoe moet je verder als je een geniaal programmeur bent en helaas een nitwit op zowat elk ander vlak?

Judge, die in een vorig leven zelf drie maanden bij een bedrijf werkte dat gespecialiseerd was in videokaarten, putte uit zijn eigen ervaringen. Die moeten niet al te rooskleurig geweest zijn, want het leven blijkt in deze serie vooral aangedreven door rancune, hypocrisie en de vermoeiende queeste om constant, en ten koste van alles, de hipste van de klas te zijn. Ook de CEO's van topbedrijven (ze zijn fictief, maar drie keer raden naar welke multinational de naam Hooli en de bijbehorende felle kantoorkleuren verwijzen) en hun advocaten blijken al dan niet prettig gestoord - voor de kenners: het personage Gavin Belson is gebaseerd op Salesforce-miljardair Marc Benioff.

Om alle grappen mee te hebben moet je wellicht zelf in Palo Alto, Mountain View of Cupertino werken, maar voor de leek blijft er nog genoeg lekkers over. Inloggen is de boodschap.