Direct naar artikelinhoud

Politieke impasse in Catalonië weegt op toeristische sector

De politieke crisis in Catalonië begint gevolgen te krijgen voor de lokale toeristische industrie. Deze zijn niet te overzien.

Het aantal reserveringen in Barcelona kan volgens de Spaanse toeristische koepel Exceltur in het vierde kwartaal vanwege de onrust rond het omstreden onafhankelijkheidsreferendum zo'n 20 procent lager uitvallen dan eerder geraamd. De toeristische sector in heel Catalonië - goed voor ruim 11 procent van het regionale bbp - zou volgens de koepelorganisatie tot zo'n 1,2 miljard euro aan omzet kunnen mislopen.

Als de onrust in Catalonië nog toeneemt, wordt gevreesd voor een schade die kan oplopen tot 1,8 miljard euro voor de sector. Het aantal reserveringen kan dalen met liefst 30 procent. Er zouden nu al signalen zijn dat investeringen worden uitgesteld.

Eerder deze week verlaagde het Spaanse ministerie van Economische Zaken al de groeiraming voor de Spaanse economie over 2018 van 2,6 naar 2,3 procent.

Inmiddels hebben 691 Catalaanse bedrijven hun hoofdkantoor naar andere delen van Spanje verplaatst, meldde de Spaanse krant El Mundo dinsdag op basis van het Spaanse register voor het bedrijfsleven.