Direct naar artikelinhoud

Tieners verdienen goede televisie

Vlaamse tieners vinden in het huidige tv-aanbod moeilijk hun gading. Dat zat vroeger nochtans anders. Tijd om opnieuw goede jongerenseries te maken, zoals Riverdale.

Alleen al voor de openingsscène moet u de Amerikaanse tienerserie Riverdale zien. In een overweldigend landschap gaat de roodharige adonis Jason Blossom varen met zijn tweelingzus Cheryl. Een gezapig uitje, tot er iets misgaat en Jason verdrinkt. Althans, zo lijkt het. In werkelijkheid is de tiener een andere dood gestorven.

Aan suspense zeker geen gebrek, maar wat de Netflix-hit echt interessant maakt, is hoe hij het genre van de klassieke tienerserie uitdiept. Zwaardere onderwerpen, alszelfdoding, slutshaming en de destructieve kant van sociale media, worden niet gemeden.

Alle lof voor de makers: in puriteins Amerika is het verleidelijk om dat niet te doen, maar ze geven tieners de series waar ze naar snakken.

Riverdale surft op een internationale tv-trend die puberteit niet langer afdoet als een farce van navelstaren en problemen om niets - denk maar aan die andere Netflix-topper 13 Reasons Why en de Noorse onlineserie Skam. Het Vlaamse televisielandschap volgt helaas niet. Hier behandelen de zenders tieners nog al te vaak stiefmoederlijk.

Taboes

Dat pubers in het aanbod van Eén, VTM en VIER maar matig hun zin vinden, zal hen waarschijnlijk worst wezen. Ze zoeken hun toevlucht gewoon internationaal. Maar mag ik dat jammer vinden? Zeker omdat Eén met fictiereeks 16+ruim tien jaar geleden wel nog het goede voorbeeld gaf.

Thema's als alcohol- en drugsgebruik, seksualiteit en racisme werden in beeld gebracht, met Brussel als decor. "We brengen een overdosis cocaïne in beeld, zoals dat in Vlaanderen nooit eerder is gedaan", klonk het toen bij de start van de reeks. "Het resultaat is bikkelhard. De VRT zou die overdosis op zich nooit uitzenden. Maar de manier waarop het omkaderd is, maakt het toelaatbaar."

Waar is die durf gebleven? Binnen mediakringen wordt erover geschermd dat Eén-sterkhouder Thuis ontzettend veel jongeren bereikt en de taboes niet schuwt.

Kan allemaal wel zijn, maar als de bomma er ook lustig naar kijkt, sluit het dan wel volledig aan op de leefwereld van pubers? Op VTM zal Familie vast ook wel pogingen doen om de tienerkijker te pleasen, maar het is allemaal te weinig, te klassiek, te veilig.

Alstublieft, tv-producenten in Vlaanderen, blaas iets als16+nieuw leven in. Maak een tienerserie die de controverse niet schuwt, met een cast die niet enkel blank en hetero is, en stem haar volledig af op het kijkgedrag van tieners. Dat zijn ze echt wel waard.