Direct naar artikelinhoud

Doorbraak in behandeling van migraine

Een nieuwe aanpak om migraine te voorkomen, zou het aantal aanvallen en de hevigheid ervan kunnen inperken. Dat blijkt uit twee recente klinische studies in het Verenigd Koninkrijk.

Eén op de zeven mensen wereldwijd heeft regelmatig last van migraine. Bij vrouwen komt het tot drie keer vaker voor dan bij mannen. Twee klinische studies in het Britse King's College Hospital waarin een nieuwe aanpak getest werd, leveren hoopgevend resultaat op: 50 procent van de proefpersonen uit één studie zag het aantal migraineaanvallen per maand halveren.

De behandeling die gebruikt werd bij de klinische testen is de eerste die specifiek ontworpen is om migraine te voorkomen. Er wordt gewerkt met antilichamen, die inwerken op bepaalde chemicaliën in het brein. Onderzoek heeft aangetoond dat een bepaalde chemische stof in het brein - CGRP of 'calcitonin gene-related peptide' - verantwoordelijk is voor zowel de pijn als gevoeligheid aan licht en geluid bij migraineaanvallen. Verschillende farmaceutische bedrijven deden een poging om antilichamen te ontwikkelen die de stof CGRP kunnen neutraliseren.

De eerste klinische test werd uitgevoerd bij 955 proefpersonen met episodische migraine, wat betekent dat je minder dan 15 keer per maand last hebt van een aanval. Door het antilichaam Erenumab toe te dienen, zag 50 procent van de proefpersonen het aantal migraineaanvallen per maand gehalveerd van acht naar vier.

Chronisch

Een tweede antilichaam werd getest op 1.130 patiënten met chronische migraine, oftewel een gemiddelde van meer dan 15 aanvallen per maand. 41 procent van die patiënten zag ook het aantal dagen met migraine afnemen, vergeleken met 18 procent die geen behandeling kreeg.