Direct naar artikelinhoud

Vaccin tegen dengue maakt kinderen op Filipijnen net zieker

De Franse geneesmiddelenproducent Sanofi Pasteur ligt onder vuur op de Filipijnen omdat zijn denguevaccin kinderen zieker maakt. Een campagne waarbij al meer dan 800.000 kinderen werden ingeënt, is stopgezet.

"We eisen de terugbetaling van de 3 miljard peso (50 miljoen euro) die betaald werd voor het Dengvaxia-vaccin en eisen dat Sanofi Pasteur ook een schadevergoedingsfonds opricht voor de kinderen die medische behandeling nodig hebben door ongewenste nevenwerkingen", zei gezondheidsminister Francisco Duque volgens The New York Times.

De Filipijnen schortten de voorbije week hun nationale inentingscampagne op nadat Sanofi Pasteur zelf toegaf dat zijn vaccin kan leiden tot ernstige dengue bij kinderen die voorheen nog nooit waren gevaccineerd.

Knokkelkoorts

Dengue of knokkelkoorts is een tropische infectieziekte die wordt overgedragen door de - overdag stekende - Aedes-mug. Wereldwijd worden er jaarlijks minstens 20.000 mensen door gedood. Honderden miljoenen anderen worden ziek.

Het aantal kinderen, negen jaar en ouder, dat sinds 2016 ingeënt werd met het vaccin wordt door het ministerie van Volksgezondheid geschat op 830.000. Normaal moet Dengvaxia een bescherming geven van 30 maanden tegen dengue. Maar er werd voor het eerst alarm geslagen toen een 12-jarig meisje in de provincie Tarlac na de drie vereiste jaarlijkse dosissen in augustus van dit jaar ernstige denguesymptomen kreeg.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt de zaak. Het heeft al een aanbeveling de wereld ingestuurd dat enkel mensen die vroeger ziek werden van dengue met het vaccin ingeënt mogen worden.