© kma

Twee verdachten gewapende overval op nachtwinkel gevat dankzij ANPR-camera's

De lokale politie Voorkempen kon dankzij ANPR-camera's twee personen uit Mortsel vatten die verdacht worden van een gewapende overval op een nachtwinkel in Sint-Antonius (Zoersel).

Kristin Matthyssen

Singh Uljeet (29) van nachtwinkelHarjas op de Handelslei in Sint-Antonius zat in de nacht van zaterdag op zondag rond 2.30u achteraan in zijn winkel nog wat boekhouding te doen, toen de winkelbiep weerklonk. “Op weekdagen sluit ik om twee uur, maar in het weekend ben ik tot drie uur open. Ah, nog een late klant, dacht ik. Toen ik naar de toog ging, stond er een gemaskerde man met een pistool te zwaaien. Money money, money, riep hij. Omdat ik alleen thuis was met mijn kindje van twee jaar oud, ben ik direct terug naar achter gegaan en heb ik de deur afgesloten.”

Gedurende ongeveer een minuut morrelde de overvaller achter de toog aan de kassa, maar hij kon alleen een briefje van tien euro en wat muntstukken bemachtigen. “Hij kreeg de kassa maar gedeeltelijk open, voor het andere stuk heb je een kaart nodig, maar die had ik dus”, vertelt Singh. “Toen hij weer naar buiten liep, ben ik hem achterna gerend en heb ik nog met flesjes op zijn kop proberen te slaan.”

Singh kon de politie een accurate beschrijving geven van de vluchtwagen: een zwarte Opel Astra, die in de richting van Malle wegstoof. Een nummerplaat had hij niet kunnen opschrijven. “Dankzij die goede beschrijving hebben we de wagen kunnen identificeren op de ANPR-camera in de Houtlaan in Schilde”, legt Kris Jacobs, woordvoerder van de politie Voorkempen uit. “Chauffeur en overvaller moeten langs die kant over de Turnhoutsebaan richting Sint-Antonius zijn gereden. Aan de hand van het kenteken van de wagen konden twee jonge mannen van 23 en 24 jaar uit Mortsel worden opgespoord. Zij werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter en hun aanhouding werd bevestigd.”

ANPR-camera's worden ingezet voor trajectcontroles of nummerplaatherkenning van voertuigen. “In de toekomst zullen camerabeelden meer ingezet worden bij het opsporen van verdachten. In dat verband kondigden de politiezones van Turnhout, Voorkempen, Brasschaat en Neteland de aankoop aan van een bovenlokale ANPR-server. Zo kunnen camerabeelden sneller uitgewisseld worden tussen deze zones, wat de pakkans van mogelijke daders verhoogt. Ook andere politiekorpsen tonen interesse om zich in de toekomst aan te sluiten bij dit project, ondersteund door de provincie en de federale politie”, legt Kris Jacobs van politiezone Voorkempen uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER