Direct naar artikelinhoud

'Mathot ontving 700.000 euro smeergeld'

Het proces over fraude bij de bouw van een verbrandingsoven in Seraing begint dinsdag zonder Alain Mathot. Volgens onthullingen van weekblad Le Vif ontving de PS'er tussen 2006 en 2008 nochtans 700.000 euro aan smeergeld. 'Er is nooit een spoor van dat geld teruggevonden.'

Het is een smeuïg verhaal van meer dan twintig reisjes naar Parijs, geheime ontmoetingen in de hotels Méridien en Baltimore, 38 telefoontjes en 33 sms'jes, gecodeerde telefoonnummers en bovenal: van enveloppen met tussen de 50.000 en 70.000 euro cash.

Het Franstalige weekblad Le Vif bracht gisteren voor het eerst de details uit het onderzoek naar de corruptiezaak waarin de Luikse PS'er Alain Mathot een van de verdachten is. Tussen 18 april 2006 en 6 juli 2008 zou de zoon van gewezen socialistisch zwaargewicht Guy zo'n 700.000 euro cash ontvangen hebben van Philippe Leroy.

Leroy is de baas van Inova France en wilde wat graag de nieuwe verbrandingsoven in het Luikse bouwen. Zo graag dat hij, volgens het dossier dat Le Vif kon inkijken, een lobbycontract afsloot met Mathot voor 2 miljoen euro. Een miljoen euro werd aan een tussenpersoon gestort. De rest werd cash geregeld. Leroy heeft daarover in 2011 uitvoerige bekentenissen afgelegd tegenover de onderzoekers die de zaak sinds eind 2008 op het spoor zijn.

Mathot ontkent alle aantijgingen met klem. Maar op het proces dat dinsdag start voor de correctionele rechtbank in Luik, zal hij niet aanwezig zijn. Het gerecht had om de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid gevraagd, maar dat weigerde het parlement begin vorig jaar.

Het argument destijds was dat het strafdossier tegen Mathot werd geopend op basis van een anonieme brief en werd opgebouwd rond de verklaringen van één persoon, van wie de geloofwaardigheid onvoldoende onderzocht werd.

"Zo zou Mathot voor sommige uitgaven met zijn Visakaart in Parijs een uitleg hebben: hij zou kunnen aantonen dat hij een onlineaankoop deed en niet lijfelijk aanwezig was op data dat hij er verondersteld werd te zijn volgens het dossier. Maar dat werd nooit onderzocht", zegt een lid van de bevoegde commissie Vervolgingen die het dossier toen al in handen had. "Van die 700.000 euro, toch geen bedrag dat je makkelijk achterhoudt, is ook nooit een spoor teruggevonden."

Dat deed de commissie vermoeden dat het dossier nooit ten gronde onderzocht is, bevestigt ook sp.a'er Hans Bonte. "Onze boodschap was in feite: verricht bijkomende onderzoeksdaden en kom daarna nog eens terug." De rechtsgang tegenhouden was dan ook nooit de bedoeling, benadrukt het andere commissielid. De neen was eerder bedoeld als een voorlopige beslissing. "Maar de procureur heeft nooit een tweede verzoek ingediend. En wij kunnen geen extra onderzoek opleggen."

Hand boven het hoofd?

Behalve Mathots eigen partij PS stemden ook N-VA, Open Vld en sp.a in plenaire zitting tegen de opheffing. Met 81 tegenstemmen haalden zij het van de 49 stemmen van CD&V, MR, Ecolo-Groen en PVDA. Vlaams Belang en cdH onthielden zich.

Twee weken geleden werd de rol van N-VA bij deze stemming nog in vraag gesteld, nadat uit een filmpje van Apache bleek dat Mathot samen met onder meer Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aanwezig was op het verjaardagsfeestje van projectontwikkelaar Erik Van der Paal. Insinuaties dat die link een reden zou zijn waarom N-VA vorig jaar Mathot nog mee de hand boven het hoofd hield, wees federaal N-VA-fractieleider Peter De Roover toen resoluut af.