Direct naar artikelinhoud

'Poëzie is ideaal voor luie kunstenaars'

Op Gedichtendag, 25 januari, wordt Maud Vanhauwaert (33) ingewijd als nieuwe stadsdichter van Antwerpen. In maart start haar nieuwe tournee 'Mijn punt is eigenlijk'.

1. DEUR

"Ik vond maar geen bureau tot ik deze deur zag liggen op straat. Het is tegelijk een kwetsbaar en stevig exemplaar. Ik hoop dat het helpt om hieraan teksten te schrijven met dezelfde kwaliteiten."

2. DOOSJES

"Karen Van De Voorde, een goede vriendin, heeft een eenmansbedrijfje, Defirmadanktu. Zij maakt persoonlijke luciferdoosjes voor allerlei gelegenheden. Toen mijn kanarievogel, Giraf, stierf, maakte ze dit met als opschrift 'In memoriam van Giraf'."

3. SCHRIFTJES

"Het heeft lang geduurd voor ik de juiste notitieboekjes vond, maar deze van het label Universal Notizbuch doen het voor mij. Ik kijk er altijd naar uit om het kleurtje van de volgende maand te kiezen."

4. KOFFER

"De voorbije jaren reisde ik met mijn poëzie door verschillende landen. Mijn trouwe metgezel was dit koffertje. Nu ik aan een voorstelling werk met muzikanten zie ik hoeveel dingen die meezeulen. Ik begrijp nu pas echt: poëzie is de ideale kunstvorm voor de luie kunstenaar!"

5. SCHILDERIJ

"Dit is een foto van een werk van de kunstenaar Boris Viskin. La aparición del arte moderno. Het is abstract, maar in de hoek staat een mannetje, als relativerend element. Ik hou van artiesten die verschillende stijlen verbinden en de draak durven te steken met de perceptie van moderne kunst."

6. AAIKE

"Toen ik een baby was, gingen mijn ouders op reis en bleef ik bij mijn grootouders. Ik was ontroostbaar, tot mijn oma met dit doekje - sindsdien mijn 'Aaike' - over mijn gezicht begon te aaien. Ik heb er schandalig lang mee geslapen, tot ik voor het eerst het bed met iemand deelde. Nog steeds krijg ik een geborgen gevoel als ik eraan ruik."

"Ik wil met mijn stadsdichterschap een zo groot mogelijk publiek bereiken, ook mensen die nooit in contact komen met poëzie. Toch wil dat niet zeggen dat ik alleen makkelijke poëzie wil schrijven. Ik hou van een beetje vervreemding en frictie, van poëzie die speels ontregelend is."

Vanaf maart toert Maud met muzikanten Tom Kestens en Geert Waegeman. "Ik ben niet het type dichter dat stil in een hoekje blijft zitten, maar zoek graag de confrontatie op."