© AFP

Volkswagen schrapt 30.000 banen

Volkswagen heeft met de ondernemingsraad een akkoord bereikt over de afbouw van wereldwijd 30.000 banen. Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt.

sdv

Met het plan wil de automaker het aangeslagen kernmerk Volkswagen ondersteunen.

Volgens de krant zouden alleen al in Duitsland 20.000 banen verdwijnen, maar zouden alle vestigingen behouden blijven. Of er ook gevolgen zijn voor Audi Brussel, ook deel van de groep Volkswagen, is nog niet duidelijk.

Volkswagen wil de kosten tegen 2020 met 4 miljard euro laten dalen. Dat heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het Diesel-schandaal, waarvoor Volkswagen enorme schadevergoedingen dreigt te moeten betalen. De autobouwer manipuleerde testen van de uitstoot, en verkocht zo wagens die veel meer uitstootten dan ze beloofden.

Audi Brussel: “Wij worden als enige gespaard”

In ons land is de fabriek Audi Brussel deel van de groep Volkswagen, moeten we opnieuw vrezen voor drama’s in de autoindustrie? “Voor Audi Brussel gaat dit geen gevolgen hebben”, stelt vakbondsman Hedwin De Clercq (ABVV) als we hem telefonische contacteren. “Volkswagen zal zijn tijdelijke contracten bijna volledig afbouwen. En ook zustermerk Audi heeft dat aangekondigd. Maar het zal om de Audi-fabrieken gaan in Ingelstat (Duitsland), Neckarsulm (Duitsland) en Gÿor (Hongarije). Brussel wordt als enige niet getroffen.”

Dat heeft de fabriek te danken aan de opstart van de nieuwe elektronische SUV, die vanaf 2018 in productie gaat. “Er zijn veel extra mensen nodig omdat alle vaste medewerkers naar Duitsland moeten voor een bijscholing. Dus bij ons blijven die tijdelijke werknemers onmisbaar”, legt De Clercq uit.

Begin december is er de wereldondernemersraad, en zullen de precieze cijfers bekend worden gemaakt aan de vakbonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER