Direct naar artikelinhoud

Steenrijke oprichter MediaMarkt overleden

De oprichter van MediaMarkt, Erich Kellerhals, is overleden. De Duitse grondlegger van de elektronicaketen met 27 vestigingen in België is 78 jaar oud geworden. Kellerhals was decennialang een van de rijkste Duitsers. Hij beschikte over een geschat vermogen van 1,7 miljard euro, volgens zakenblad Forbes.

Zijn eerste MediaMarkt richtte Kellerhals met zijn vrouw Helga en twee partners op in 1979. Op een industrieterrein in München openden de vier een enorme elektronicazaak. Het was de tijd van de opkomst van grote hypermarkten. Kellerhals hoopte dat klanten bereid waren voor lage prijzen af te reizen naar een afgelegen industrieterrein, en zo het stadscentrum te mijden.

In 1988 verkochten de oorspronkelijke aandeelhouders van MediaMarkt hun meerderheidsbelang aan Kaufhof. Later fuseerde Kaufhof met retailgigant Metro, ook eigenaar van de winkels van Saturn en de groothandelketen Makro. Kellerhals overleed op Kerstdag in aanwezigheid van zijn familie. Kellerhals laat zijn vrouw en zoon naast een vermogen van 1,7 miljard euro ook vastgoed in Oostenrijk, Duitsland en Polen na. Naar verluidt ligt een groot deel van Kellerhals vermogen in zijn laatste woonplaats Salzburg opgeborgen in cash.