Direct naar artikelinhoud

Onderwereld stapt massaal over van bitcoin naar monero

Drugs- en wapenhandelaren zien haar steeds meer zitten, net als digitale kidnappers en zelfs Noord-Koreaanse hackers: de monero. De koers van de relatief onbekende cryptomunt stijgt steiler dan die van de bitcoin.

Volgens persbureau Bloomberg, dat beveiligingsexperts citeert, begint de bitcoin zelfs uit de gratie te raken bij criminelen. In plaats daarvan zouden zij massaal overstappen op de monero, waarvan de waarde in november en december verviervoudigd is tot bijna 400 dollar (332 euro).

Die conclusie lijkt wat al te drastisch. De bitcoin blijft de favoriete valuta van cybercriminelen, concludeerde Europol enkele maanden terug in een rapport. Maar, waarschuwt de Europese opsporingsorganisatie, "andere cryptomunten zoals monero, ethereum en zcash winnen aan populariteit in de digitale onderwereld".

Privacy

Zo rukt de munt op als betaalmiddel op het darknet, de donkere krochten van het internet waar gehandeld wordt in alles wat verboden is. In 2017 eisten criminelen bovendien voor het eerst losgeld in monero. Dat deden ze bij een zogenoemde ransomware-aanval, waarbij iemands computer als het ware gegijzeld wordt. Zelfs de Noord-Koreanen hebben de monero ontdekt. Volgens Bloomberg zouden aan het regime gelieerde hackers deze zomer de server van een Zuid-Koreaans bedrijf hebben misbruikt om cryptomunten mee te produceren. Opbrengst: 70 monero.

Aanhangers van de munt zijn zich van geen kwaad bewust. Hen is het om de privacy te doen. Bij de monero worden bij het versturen van een bedrag nepadressen gebruikt om ongewenste gluurders op het verkeerde been te zetten. Het adres van de ontvanger wordt versleuteld, net als het precieze geldbedrag.