Direct naar artikelinhoud

Stad Gent en minister Gatz investeren in Kopergietery

Het Gentse kinder- en jeugdtheater Kopergieterij kan dankzij een tussenkomst van de stad Gent en de Vlaamse regering een belangrijk gebouw aankopen. De aankoop is goed voor een investering van 924.000 euro.

Het zag er even penibel uit voor Kopergietery, dat zich al sinds 1978 toelegt op podiumvoorstellingen en theaterateliers voor kinderen en jongeren. Door de dreigende verkoop van een deel van de infrastructuur was de werking van het huis in gevaar gekomen, maar een alarmkreet richting Stad Gent en Vlaamse gemeenschap kreeg gehoor: Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) en Gents schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a) hebben de aankoop van het gebouw in de Blekerijstraat bekrachtigd.

Kopergietery huurt al sinds 1993 zijn zaal en werkruimtes van private eigenaars. Het deel met de theaterzaal werd in 2015 te koop aangeboden en kon het centrum met eigen middelen verwerven. Toen het aanpalende pand met de kantoor- en repetitieruimtes op de markt dreigde te komen, was een tweede aankoop uitgesloten. Het verlies van dat gebouw aan derden zou de werking in de Blekerijstraat de facto onmogelijk maken.

Stad Gent kwam over de brug met 700.000 euro, de Vlaamse gemeenschap met 224.000 euro.