Direct naar artikelinhoud

Touwtjetrek om stoel Jo Cornu nadert einde

De benoemingscarrousel bij de NMBS draait op volle toeren. De regering zoekt naar een opvolger voor CEO Jo Cornu, maar moet daarbij ook een aantal andere functies invullen. Wie wint de clash der titanen?

Iedereen wordt gek van dit shitdossier." In de Wetstraat neemt de nervositeit toe in de machtsstrijd om het spoor. De beste kandidaat om de treinen stipt te laten rijden, daar gaat het om. Maar achter de schermen doen partijen er alles aan om hun favoriete kandidaat benoemd te krijgen. Premier Charles Michel (MR) pendelt al maanden van de ene vicepremier naar de andere. Normaal zouden ze vandaag de knoop doorhakken, maar het is nog maar de vraag of ze zo ver geraken. Gisteravond duwden sommige partijen toch weer op de rem.

Alles draait om een krachtmeting tussen twee kampen. Aan de ene kant heb je CD&V die voor ex-Electrabel-topvrouw Sophie Dutordoir (53) gaat. Dutordoir kwam in september als de beste kandidaat uit een lijst die headhunter Odgers Berndtson had opgesteld. Haar ervaring oogst respect binnen alle partijen en ze is niet te beroerd om zich te houden aan het opgelegde loonplafond van 290.000 euro bruto per jaar.

Voor premier Michel is Dutordoir een handige optie. De premier heeft op dit moment geen zin in een grote stoelendans en kan die alleen vermijden als hij een Nederlandstalige opvolger vindt voor Jo Cornu. Wordt de opvolger toch een Franstalige, dan moet hij al zeker op zoek naar een nieuwe voorzitter voor de NMBS en een nieuw leidinggevend duo bij zusterbedrijf Infrabel.

Alsnog een wit konijn?

Toch is dat net waar N-VA en Open Vld op aansturen. Volgens onze bronnen hebben zij een akkoord rond Olivier Henin, financieel directeur van de NMBS en ex-kabinetschef van vicepremier Didier Reynders (MR). Zij gaan dus voor een Franstalige spoorbaas. Dat is niet zozeer een cadeau voor MR, maar vooral een breekijzer voor henzelf om de andere zitjes die vrijkomen in te nemen.

N-VA eist het NMBS-voorzitterschap op om een dringend personeelsprobleem op te lossen. Herman De Bode, de ex-kabinetschef van Jan Jambon, greep in juni naast de leiding van de Antwerpse Haven. Sindsdien is Bart De Wever op zoek naar een topjob voor hem. Het voorzitterschap is de uitgelezen kans om zijn vertrouweling te belonen. Bovendien kan De Bode de 'kracht van verandering' binnen het spoorbedrijf doordrukken.

In ruil zou Open Vld de CEO van Infrabel krijgen. De kandidaat die wordt genoemd, is ex-VBO-topman Luc Vansteenkiste. Het gevolg is dat huidig CEO Luc Lallemand (PS) na meer dan tien jaar op zoek moet naar een nieuwe job. Ook de huidige voorzitter, CD&V-figuur Christine Vanderveeren, vertrekt. Het is de bedoeling dat zij wordt opgevolgd door een MR-figuur uit de stal-Michel, zodat de invloed van Reynders via Henin wordt gecompenseerd. Grootste kanshebber is Valentine Delwart (MR), rijzende ster binnen MR en bestuurslid bij Infrabel.

Quid CD&V? De partij gaat volop voor Dutordoir, maar zelfs als dat mislukt blijft ze niet met lege handen achter. In dat geval kan CD&V nog steeds vier van de zeven Nederlandstalige spoorbestuurders leveren. Bovendien is er ook nog het kleinere spoorbedrijf HR Rail. Daar vertrekt CEO Michel Bovy, voormalig topman van de christelijke spoorvakbond, op pensioen. CD&V zou zelf zijn opvolger kunnen aanduiden en denkt daarvoor aan Jos Decelle, die nu stiptheidsmanager is op het spoor. Vanderveeren wordt de nieuwe CFO van Infrabel en krijgt dus ook een machtige positie.

Onzekere factor in de benoemingspuzzel is Jean-Claude Fontinoy, de huidige voorzitter van NMBS en vertrouweling van Reynders. Fontinoy is een van de machtigste mannen op het spoor en stapt niet graag op. Binnen de spoorwegen klinkt het al lachend dat Fontinoy wegkrijgen nog moeilijker is dan een opvolger te vinden voor Cornu. Volgens onze bronnen zou Reynders bereid zijn om Fontinoy te lossen in ruil voor Henin. Een mogelijke troostprijs voor Fontinoy is dan het voorzitterschap van HR Rail of een bestuurdersfunctie binnen de NMBS.

Wordt het Dutordoir of Henin? Of tovert premier Michel op de valreep nog een wit konijn uit zijn hoed? Alles is mogelijk, klinkt het in de Wetstraat. De dalende stiptheid en de groeiende sociale onrust op het spoor tonen wel aan dat de NMBS nood heeft aan een sterke figuur en geen politieke handpop. Het politieke schouwspel van de voorbije maanden doet op dat vlak misschien niet zo heel veel goeds vermoeden.