Direct naar artikelinhoud

Terwijl vrouw gaat bevallen, moet man terug naar Afghanistan

Zij is hoogzwanger en erkend vluchteling, hij een uitgewezen asielzoeker. Maandag vertrekt zijn vlucht en dan moet hij zijn gezinshereniging vanuit Afghanistan regelen, terwijl zijn vrouw in België bevalt. 'Waarom doet België dit, als het op voorhand weet dat mijn man mag terugkeren?'

Vijf jaar woont de Afghaanse Nadra Ahmadi (22) in België en ze spreekt Nederlands alsof ze hier geboren is. Ze heeft haar diploma secundair onderwijs hier gehaald, startte daarna een opleiding sociaal werk en werkt ondertussen in een rusthuis in Retie.

"Maar vandaag kon ik onmogelijk gaan werken," zegt Ahmadi, "door de stress." De vrouw is 37 weken zwanger, maar moet het zonder de vader van het kind stellen. Ahmad Milad Fazli verblijft al sinds oktober in het gesloten centrum van Vottem en moet maandag vertrekken op een repatriëringsvlucht naar Afghanistan. "Ik ben bang om te bevallen zonder hem", zegt Ahmadi. "Dit is ons eerste kindje."

Ahmadi is erkend als vluchteling. Ze heeft zelfs een aanvraag lopen in het gemeentehuis om Belg te worden, gezien ze vijf jaar in ons land woont, Nederlands spreekt en werk heeft.

Twee jaar geleden leerde ze Ahmad Milad Fazli kennen in de Afghaanse gemeenschap in ons land. Beiden behoren tot het Hazara-volk, een minderheid in Afghanistan, maar ze kenden elkaar in Afghanistan niet, want ze groeiden op in verschillende steden. Net als Ahmadi vluchtte Fazli als minderjarige naar België. Vorig jaar zijn ze religieus getrouwd in ons land. Een wettelijk huwelijk ging niet, omdat Fazli niet over de juiste papieren beschikte.

Bevel

Uit zijn bevel om het grondgebied te verlaten, blijkt dat de man in augustus 2016 informatie ging vragen bij de gemeente Retie over de mogelijkheid om te trouwen. Hij had echter niet de nodige documenten om dat in orde te brengen.

De asielaanvragen die Fazli in 2015 en in augustus vorig jaar indiende, zijn telkens afgewezen. Sinds hij in het gesloten centrum zit, probeert hij om zijn geboorteakte en een attest van ongehuwdheid vast te krijgen, maar die liggen volgens zijn advocate al maanden op de Belgische ambassade in Pakistan, die ze moet legaliseren. De bevoegde ambassade voor Afghanistan is namelijk in Islamabad.

Een vaderschapstest is niet mogelijk, gezien het kind nog niet geboren is, maar een notaris heeft officieel vastgesteld dat Fazli het kind erkent.

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen duidelijk gemaakt dat ze niet twijfelen aan de relatie van het koppel, maar de man moet eerst terug naar Afghanistan, om dan van daaruit de gezinshereniging op te starten.

"Er zijn in de vreemdelingenwet voldoende garanties ingebouwd om het recht op gezinshereniging te waarborgen voor de verzoeker", argumenteert DVZ in haar nota. "Hij toont dan ook niet aan dat de verwijdering van zijn partner niet tijdelijk zou zijn."

Die tijdelijke scheiding zou wel betekenen dat Fazli waarschijnlijk de geboorte van zijn dochtertje mist. De bevalling is uitgerekend voor 8 februari. Na de geboorte kan Fazli via gezinshereniging terugkeren naar ons land. "Juridisch houdt dit misschien steek, maar het is een harteloze en ook spilzuchtige manier van werken", zegt zijn advocate Sylvie Micholt. "Dit is echt Kafka. Ik stel me de vraag hoe hoog de economische en menselijke kost mag zijn voor zulke extreme bureaucratische koppigheid."

Kosten

De advocate wijst op de kosten van het vliegtuigticket naar Afghanistan, maar ook die van het gesloten centrum, waar de man al sinds oktober zit. Volgens een bericht van DVZ in het Staatsblad kost dat de Belgische staat 192 euro per dag per persoon. Vervolgens zullen er nog de kosten bijkomen van zijn visumaanvraag voor gezinshereniging.

"Ik snap het niet: waarom wil onze staatssecretaris zoveel geld van belastingbetalers uitgeven om iemand terug te sturen, als hij weet dat die daarna mag terugkeren?", vraagt Nadra Ahmadi zich af.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft het dossier opgevraagd en ingekeken, maar de repatriëring gaat wel degelijk door. "Kafkaiaans? De man had zelf veel eerder al moeten terugkeren naar Afghanistan om zijn gezinshereniging te regelen", zegt woordvoerster Katrien Jansseune. "De wet schrijft voor dat dat in het land van herkomst gebeurt. Gezien zijn asielaanvraag meermaals geweigerd is, loopt de man geen risico's in Afghanistan en kon hij perfect terugkeren om zich in orde te stellen. Doordat hij heeft getalmd, heeft hij zich nu zelf in die precaire situatie gewerkt."