Direct naar artikelinhoud

Bedrijfsleiders worstelen met evaluatie personeel

De grote meerderheid van de bedrijfsleiders voorziet minstens een keer per jaar een evaluatiegesprek voor hun personeelsleden. Toch is een op de vijf niet tevreden over dat systeem, blijkt uit een bevraging van hr-bureau Acerta.

Uit een enquête van Acerta bij 402 bedrijfsleiders en hr-managers blijkt dat vier op de vijf CEO's een functioneringsgesprek voorzien voor bedienden. Bij arbeiders is dat iets lager: een op de zeven. Ondanks die brede inburgering van het evaluatiegesprek blijken toch heel wat bedrijfsleiders te worstelen met het systeem. Een op de vijf is er niet tevreden over.

Een van de problemen is dat functioneringsgesprekken meer demotiverend dan motiverend zouden werken. Het niet krijgen van een loonsverhoging, bonus of promotie zou zwaarder doorwegen dan de voordelen die vasthangen aan het wél krijgen. Bovendien hoort feedback volgens de CEO's thuis in een systeem van continue evaluatie.

Volgens Acerta schaffen steeds meer bedrijven het functioneringsgesprek af. Een slechte evolutie, klinkt het. "De kritiek hoeft geen reden te zijn om het functioneringsgesprek af te schaffen", zegt Peter Tuybens van Acerta. "Een gesprek onder vier ogen blijft erg belangrijk in de relatie tussen werkgever en werknemer. Al is het duidelijk dat dat niet volstaat."

Belangrijke voorwaarde is dat duidelijke doelstellingen worden vastgelegd. Zowat 70 procent van de CEO's zegt dat ook te doen. "Maar die doelen moeten haalbaar zijn, en de werknemer moet genoeg impact hebben op het halen van die doelstellingen. Anders zijn ze vooral een bron van frustratie", zegt Tuybens.

Bonussen

Uit een andere analyse van Acerta blijkt dat een op de tien bedienden in de private sector dit jaar kan rekenen op een individuele bonus. Net als vorig jaar analyseerde Acerta het bonusbeleid bij 40.000 werkgevers. Samen stellen zij 270.000 personen tewerk, van wie zo'n 150.000 in de private en 120.000 in de non-profitsector.

Opvallend is dat ruim 10 procent van de bedienden in de private sector een individuele loonbonus krijgt. Die bedraagt gemiddeld 7.565 euro. Daar houdt de werknemer, na afhouding van de sociale bijdragen en belastingen, slechts 2.459 euro van over. Toch werd dit extraatje veel meer toegekend dan vorig jaar.