Direct naar artikelinhoud

Vergeten Belgische parels op één plaat

Op een dag tik je 50.000 cd's en demo's op de kop en vind je de job van je leven. Het overkwam Tony Vandenbogaerde, die een eigen platenlabel uit de grond stampte en met Belgian Nuggets 90s-00s vergeten Belgische pareltjes op plaat zette.

Of hij niet geïnteresseerd was in een stapel cd's, singles en demo's die in de kelder van de VRT lagen? Tony Vandenbogaerde, fervent muziekliefhebber en samen met zijn zus verkoper en verhuurder van tweedehandsvrachtwagens, kreeg een jaar of zes, zeven geleden een gouden tip. De openbare omroep wou een ganse archiefcollectie verbranden als niemand geïnteresseerd was. Het leek iets voor hem, dacht een kennis.

"Ik heb toen gebeld en ben gaan kijken", zegt Vandenbogaerde. Maar tot zijn verrassing was de collectie wel héél groot. "Er stonden zeven palletten die tot op manshoogte met cd's volgestapeld waren." Vandenbogaerde deed een naar eigen zeggen laag bod en na een telefoontje naar een VRT-verdieping hoger was de deal rond. Een bestelwagen mocht de 50.000 cd's naar Kortrijk brengen.

Thuis begon het selectiewerk. "Grote namen als Madonna of U2 zaten er niet meer in. En er waren veel dubbels en schlagers, maar er zat ook veel interessante nichemuziek in." Nadat de vrachtwagenzaak verkocht was, besloot Vandenbogaerde eerst van de verkoop van platen uit die collectie zijn beroep te maken. "Maar dat was heel veel werk om uiteindelijk niet zo veel te verdienen. Bovendien was het ook een vrij eentonige en weinig uitdagende job."

Goudklompjes

Stilletjesaan kreeg Vandenbogaerde een ander idee. De VRT-collectie bood ook een mooi overzicht van belpop uit de jaren 90 en 2000. Wat als je daar een verzamel-cd van maakt? "Ik dacht eerst dat het niet haalbaar was, maar ik heb me toen wat geïnformeerd bij publisher Piet Bekaert die me op weg heeft geholpen met juridische en administratieve zaken, zoals royalty's." Toen N.E.W.S. op de kar sprong als distributeur was Belgian Nuggets 90s-00s geboren.

De eerste editie van Belgian Nuggets ('Belgische goudklompjes') biedt een boeiend overzicht van vergeten platen uit de Belgische muziekgeschiedenis. Er staat met 'My Wife Jan' een nummer van dEUS op dat de B-kant van 'Little Arithmetics' was, maar evengoed een nummer van Volt, een vroeg project (1993) van Daan en Herman Gillis (de uitvinder van de Sherman Filterbank, een populaire geluidsvervormer). En je vindt er ook werk van onder meer Nid & Sancy, Elisa Waut en auteur Elvis Peeters.

Geen plaats voor fillers

Een rode draad zit er niet echt in, maar dat was ook de bedoeling, legt Tony Vandenbogaerde uit. "Je hoort rock, pop en electro uit de jaren 90 en 2000. De enige rode draad is dat het steengoede nummers moeten zijn: ik selecteer heel streng, geen plaats voor fillers. Alleen voor funk en soul zal ik een aparte compilatie maken. Maar ik heb in ieder geval nog genoeg materiaal voor een flink aantal volumes." Volume 2heeft nu al zelfs een publicatiedatum: 25 mei 2018.

Door de buzz rond Belgian Nuggets 90s-00s krijgt Vandenbogaerde nu ook veel spontane reacties. Elvis Peeters, die op de eerste plaat staat met Peeters & Angst (Aroma di Amore), mailde hem over een ander groepje van hem: De Legende. "Die hebben één mini-cd uitgebracht met een bijzonder knap nummer op. Dat zat niet in het lot van de VRT, maar het is wel erg interessant voor Belgian Nuggets 90s-00s."

Tony Vandenbogaerde legt de lat hoog voor Belgian Nuggets. "Ik begin in België, maar ik mik ook op het buitenland. Daarom staan er ook maximaal twee Nederlandstalige nummers op." Om diezelfde reden investeerde hij ook in de vormgeving door een goede ontwerper in te huren en een knappe foto van Magnum-fotograaf Harry Gruyaert te kopen. "Dat zorgt er mee voor dat ik bijna alle platen moet verkopen om break-even te draaien."

Door Belgian Nuggets 90s-00s kreeg Vandenbogaerde de smaak te pakken om zich helemaal op de muziekbusiness te storten. Op zijn platenlabel Mayway Records brengt de Kortrijkzaan niet alleen Belgian Nuggets uit, maar hij releasete ook al een nieuwe plaat van de Ugly Papas, nog zo'n Kortrijkse cultgroep uit de jaren 90. De single van JTOTHEC (de band van Jonas Casier met DJ SNS van Brihang en 'Ertebrekers' Peter Lesage en Jeffrey Jefferson) is dagelijks te horen op Radio 1; hun debuutalbum verschijnt half februari. In maart volgt ook de nieuwe plaat van Gesman, West-Vlaamse indierock/americana.

"Ik wil niet alleen onder de kerktoren van Kortrijk plaatjes verkopen", toont Tony Vandenbogaerde zich ambitieus. "Ik werk hier nu fulltime aan en wil iets bereiken. Maar niet met om het even wat. Ik wil alleen steengoede platen uitbrengen. Het is een gok, ja, maar ik heb het gevoel dat het wel zal lukken."

Belgian Nuggets 90s-00s, Volume 1 is nu uit bij Mayway Records. Maywayrecords.com