Direct naar artikelinhoud

Myanmar en Bangladesh praten over terugkeer Rohingya-vluchtelingen

Myanmar en Bangladesh zijn gesprekken begonnen over de terugkeer van Rohingya-vluchtelingen. Waarnemers van de VN zijn sceptisch.

Een bilaterale ambtelijke werkgroep moet in de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw de details uitwerken van de afspraak die de buurlanden november vorig jaar maakten om een groot deel van de vluchtelingen binnen drie maanden te repatriëren. De werkgroep moet bepalen hoeveel vluchtelingen terugkeren, hoe ze worden gescreend en waar ze worden ondergebracht.

Volgens de Myanmarese minister van Sociale Zaken, Hulpverlening en Hervestiging Win Myat Aye zal het eerste opvangkamp volgende week op tijd klaar zijn. Hla Po Khaung, een transitiekamp in het noorden van de deelstaat Rakhine, zal 30.000 mensen huisvesten. De terugkerende vluchtelingen zullen echter eerst in twee kampen voor persoonscontrole worden opgevangen.

Etnische zuiveringen

Meer dan 650.000 Rohingya, leden van een vervolgde islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar, vluchtten in augustus vorig jaar naar buurland Bangladesh. Ze werden verdreven door veiligheidsoperaties van het Myanmarese leger na enkele aanvallen van Rohingya-militanten. Bij de operaties, door de VN veroordeeld als etnische zuiveringen, werden vele burgers gedood en verkracht en talloze dorpen in brand gestoken.

Volgens de VN is terugkeer van de Rohingya-vluchtelingen, die nu gehuisvest zijn in overvolle opvangkampen in het zuiden van Bangladesh, alleen mogelijk als Myanmar hun rechten en veiligheid kan garanderen. De Rohingya worden in Myanmar beschouwd als illegale immigranten uit Bangladesh, ook al wonen ze vaak al generaties in de Myanmarese deelstaat Rakhine.