Direct naar artikelinhoud

'Passes in één tijd, hakjes, dat wil ik laten zien'

Eden Hazard speelt het spel liever fair. Zolang hij geen zekerheid heeft dat Real Madrid hem straks een voorstel zal doen, blijft hij herhalen dat hij gelukkig is bij Chelsea. Zelfs vader Thierry zet hij met een grijns op zijn plaats: 'Hij heeft dwaze dingen gezegd.'

Toen hij op 29 december 's ochtends door de vermeldingen op zijn iPhone scrolde, verslikte Eden Hazard (27) zich. Plots zag hij quotes van vader Thierry uit Le Soir passeren. Uitspraken waar hij bovendien geen weet van had. Thierry Hazard zei: "Wat ik kan bevestigen, is dat Eden momenteel weigert zijn contract te verlengen. Als de kans zich voordoet, wil hij kunnen ingaan op een voorstel uit Madrid. Hij ziet zichzelf daar wel voetballen."

Op Chelsea zeggen meerdere medewerkers dat Hazard zich die dag niet met zijn grootste glimlach aanmeldde. In de boodschap van vader mocht dan wel de waarheid schuilen - Hazard droomt nog altijd van een samenwerking met idool Zinédine Zidane en een transfer naar Real Madrid is in zijn planning altijd zijn eindbestemming geweest -, toch staat hij straks liever niet voor aap indien Real niet doordrukt. Ze hebben er een hand van weg om spelers aan het lijntje te houden. Bovendien wil hij zijn wenstransfer op het veld versieren, niet in de krant. Vandaar dat hij verveeld zat met de soloslim van vader Thierry.

Dat gaf hij zaterdag in Brighton ook toe. Met die typische grijns om de mond: "Mijn vader heeft een aantal dwaze dingen gezegd", zei Hazard. "Of hij zich in nesten heeft gewerkt? Ja. Ik heb hem erop aangesproken, maar maak je geen zorgen. Momenteel ben ik gefocust op Chelsea. Ik lig nog twee jaar onder contract en ben nog altijd gelukkig hier. Zoals ik al tien keer heb gezegd: ik wil het seizoen afmaken en daarna zullen we wel zien."

Een vertrek bij Chelsea hoeft niet per se, maar de Spaanse droom spookt wel door de gedachtegang. In afwachting van Real houdt Hazard alle opties open en speelt hij het spel zoals hij dat wil. Niet met een smeekbede zoals pa, wel op zijn mysterieuze, grappige manier. "Zegt Thibaut dat hij wacht op mij om een nieuw contract te tekenen? Wel, dan zeg ik hetzelfde: eerst hij, dan ik." Of zoals tegen die fan die hem op een NBA-event in Londen zei: "Ga niet weg bij Chelsea". "Nooit", flapte hij eruit. Lees er niet te veel in. Part of the game.

Maestro op het veld

Zaterdag, in Brighton, liet Hazard zich van zijn beste kant zien. Hij duwde na de match een jonge fan, die met een kartonnen bordje om zijn truitje smeekte, het bezwete shirt in zijn handen. Tussen de lijnen bekoorde Hazard ook. Hij maakte zijn 100ste en 101ste competitiedoelpunt uit zijn carrière en toverde met hakjes, flukse dribbel- en loopacties, technische hoogstandjes en frivole passjes. De signatuur van de maestro.

De vermoeidheid lijkt uit de benen, nadat hij tien dagen geleden na een non-match voor het uur naar de kant werd gehaald. "Ik was niet zeker of ik negentig minuten aankon, maar nu ben ik het wel", zei Hazard. "Alles liep perfect. De trainer heeft vorige week uitgelegd waarom hij me een aantal keer vroegtijdig heeft vervangen, dus heeft het geen zin dat ik er nog over praat. Maar ik denk dat een kleine terugval normaal is als je twee maanden van de voorbereiding hebt gemist. Ik keerde sterk terug, maar het is niet simpel om dat topniveau constant vast te houden. Soms lukt alles, zoals tegen Brighton. Soms lukt er niets, zoals tegen Leicester. Ik probeer gewoon mijn best te doen. Ik voelde me vol vertrouwen en dat vroege doelpunt hielp ook."

Die goal met Willian is een van de mooiste dit seizoen, zei Hazard nog. De bewegingen, de passes in één tijd, de hakjes, dat willen we meer laten zien."

Waarop Hazard nog een lans brak voor maatje Michy Batshuayi, niet de favoriet van Conte, die er graag een targetman bij wil. Hazard: "Voetbal is simpel. Hou de bal op de grond en tik die rond. Met Michy en Morata hebben we twee goede spitsen en ik kan daar ook uit de voeten. Dus ik denk niet dat we een extra aanvaller nodig hebben. Wie is het beste team dit jaar? Man City. Hun spitsen, Jesus en Agüero, zijn niet van de grootsten. Ik denk dat we blij zijn met ons team."