Direct naar artikelinhoud

Woede over Koerdisch leger in Noord-Syrië

Volgens de VS zijn 30.000 Koerdische soldaten in Noord-Syrië nodig om de terugkeer van IS te voorkomen, maar de Turkse president Erdogan ziet dit als een 'terreurleger'. Ook in Syrië valt het plan slecht.

Het Amerikaanse leger wil 30.000 Koerdische grenssoldaten opleiden in Noord-Syrië. De Turkse president Erdogan, huiverig voor Koerden langs de grens, spreekt van een 'terreurleger' dat hij zal vernietigen.

De VS wil al langer een Koerdisch grensleger in Noord-Syrië om de terugkeer van IS te voorkomen. Het plan ligt gevoelig, want Rusland, Turkije en de Syrische regering in Damascus zouden juist graag zien dat de VS vertrekt uit Syrië nu IS-hoofdstad Raqqa is gevallen.

De verhoudingen staan op scherp sinds de Amerikaanse legertop dit weekend heeft gemeld hoe groot het nieuwe grensleger moet worden: 30.000 soldaten. Vooralsnog telt het een luttele 280 strijders.

Toch zit Turkije vol oorlogsretoriek. De Turkse president Erdogan dreigt het grensleger omver te werpen "nog voordat het is geboren". Erdogans troepen zouden "binnen enkele dagen" de Koerdische enclave Afrin intrekken, in het noordwesten van Syrië. In Afrin zijn de Koerdische troepen geïsoleerd en kwetsbaar. Meerdere bronnen melden dat het Turkse leger onderweg zou zijn naar de Syrische grens bij Hatay in West-Turkije.

Dreigend offensief

Officieel is er geen relatie tussen het dreigende Afrin-offensief en de Amerikaanse plannen voor een Koerdisch grensleger, maar in de praktijk lijkt het daarop. Erdogan zegt dat zijn soldaten zullen vechten "tot er geen terroristen meer langs de grens zijn, laat staan 30.000".

In de zomer van 2016 waagde Turkije zich al in een korte grondoorlog met Syrische Koerden. Toen trokken de Koerden zich terug na bemiddeling van de VS. Het nieuwe grensleger dat Amerika wil, zal vooral bestaan uit strijders verbonden aan de Syrian Democratic Forces (SDF).

Turkije stelt dat de SDF verbonden is met de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Turkije en de Europese Unie zien de PKK als terreurorganisatie, die in Turkije veelvuldig dodelijke aanslagen heeft gepleegd.

Ook de regering van de Syrische president Bashar al Assad in Damascus veroordeelt het Amerikaanse initiatief. Volgens het Syrische staatspersbureau Sana is het plan een openlijke aanval op de territoriale integriteit van Syrië en het internationale recht. De Koerden in Noord-Syrië hebben vanaf 2012 hun eigen autonome regio gecreëerd, die zij 'Rojava' noemen en die zich over honderden kilometers uitstrekt langs de Turkse grens. Rojava groeide uit tot een machtige militaire verzetshaard tegen IS. Assad dreigt om Rojava weer onder bevel te brengen van zijn eigen regering.

De VS stelt dat het steunen van de Koerdische strijders nodig is om te voorkomen dat IS zich hergroepeert. De Amerikanen leiden in de Koerdische regio van Syrië vaker kleine rebellenlegers op. Amerika hoopt dat Europa en mogelijk Arabische landen zullen meebetalen aan het nieuwe Koerdische grensleger.