Direct naar artikelinhoud

'Laat het gekibbel maar aan de anderen'

Open Vld wil het gekibbel aan N-VA en CD&V laten en zelf haar eigen koers varen. De liberalen moeten trotser durven zijn op hun eigen verwezenlijkingen, klonk het op de nieuwjaarsreceptie. Het luidste applaus van de avond was voor een glunderende premier Michel.

"Jullie inspanningen om het land te veranderen, hebben de afgelopen jaren het verschil gemaakt. We hebben samen zo ongelooflijk veel gerealiseerd." De liberalen zijn de motor van de regeringen en van het land, die boodschap gaf Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten mee tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partij in The Square, in hartje Brussel. Ze verwoordde daarmee het gevoel van haar partijgenoten: Open Vld heeft al heel wat verwezenlijkt. "Het erfrecht, de taxshift, het onbelast bijverdienen. We doen het goed", vindt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem.

Bovendien blijven de liberalen meestal buiten het geruzie dat de beleidsdaden al te vaak overschaduwt. Open Vld vaart haar eigen koers. Of, zoals vicepremier Alexander De Croo het zegt: "Je hebt de as die beleid voert, dat is de liberale as. En dan heb je de as van de ruziemakers, CD&V en N-VA." De liberalen willen zichzelf als stabiele factor profileren, als trouwe regeringspartij. "Wij zijn de partner waar de premier op kan rekenen", spreekt Rutten niet alleen haar partijgenoten maar ook de aanwezige Charles Michel toe. "Laat het gekibbel maar aan de anderen", knikt Walter, een 38-jarige ondernemer, instemmend.

Maar die houding levert Open Vld voorlopig niet veel op. "We worden te weinig beloond voor onze verwezenlijkingen", vindt Walter. In de peilingen schommelt de partij nu al jaren rond de 13-14 procent. Aan het begin van de eeuw was dat nog het dubbele.

Inhoudelijk hebben de liberalen nochtans niet te klagen: veel van hun agenda is inderdaad uitgevoerd of in gang gezet. "Het positieve is dat de consensus binnen de meerderheid vaak een beleid is zoals wij dat voor ogen hebben. Minder goed is dat we niet makkelijk aan bod komen in de strijd tussen CD&V en N-VA", zegt een parlementslid. "Het is zoeken naar het goede moment om positief in beeld te komen. Daar hebben we intern al veel over gediscussieerd."

Dat gevoel leeft ook bij de militanten. "Onze partij is goed bezig in de regeringen, maar we zouden dat veel meer in de verf mogen zetten", zegt Raf (48), terwijl hij een slok neemt van zijn pint. "Open Vld heeft al veel meer verwezenlijkt dan N-VA. Zij pakken wel uit met Theo Francken, maar hij zet eigenlijk gewoon het beleid van Maggie De Block voort."

Terwijl de liberalen zich te goed doen aan broodjes, tabouleh en verschillende soorten pasta, kunnen ze op de foto met hun liberale helden. Michel moet tientallen handen schudden en selfies nemen. Dat geldt uiteraard ook voor good old Maggie De Block. Ook aanwezig: twee special guests. May Mudawu, het zwarte meisje dat enkel aan de slag mocht als jobstudente als dat buiten het zicht van de klanten was, en kersvers Miss België Angeline Flor Pua, die na haar verkiezing allerlei racistische commentaren te slikken kreeg. Met hun aanwezigheid wil Rutten een duidelijke boodschap meegeven: "Stap af van vooroordelen en gebruik elk talent."

Gemeenteraadsverkiezingen

Uiteraard zijn ook de gemeenteraadsverkiezingen van oktober een belangrijk gespreksonderwerp. Rutten prijst Vincent Van Quickenborne, die als burgemeester van Kortrijk "de ondernemingsvriendelijkste gemeente van Vlaanderen" gemaakt heeft, en ook Bart Somers, die enkele maanden geleden uitgeroepen werd tot beste burgemeester ter wereld. Er wordt ook reikhalzend uitgekeken naar wat Mathias De Clercq kan bereiken in Gent, en of Philippe De Backer kan standhouden in Antwerpen.

"Er is goesting in de partij om van deze verkiezingen iets te maken. We spreken ook veel jonge mensen aan", gelooft Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht erin. "We hebben nog een jaar om onze realisaties te benadrukken", besluit De Croo.