Direct naar artikelinhoud

Nieuwe speler om paars-wit te kopen meteen favoriet

Van alle kandidaten die voetbalclub Anderlecht willen kopen, is Johan Beerlandt van bouwgroep Besix de meest plausibele piste. Paul 'Ghelamco' Gheysens staat buitenspel.

De beheerders van RSC Anderlecht laten niet in hun kaarten kijken. Ze hebben op de raad van bestuur van donderdagavond de verschillende dossiers besproken. Er liggen voorlopig vier pistes op tafel en die worden in de komende dagen alle getoetst en besproken met de betrokkenen. De club wil voorlopig niet reageren, ze liet enkel een mededeling verspreiden dat de raad van bestuur de wens heeft uitgedrukt "om het dossier af te werken voor het einde van het jaar 2017".

Opvallend is wel dat de twee bekende kandidaat-kopers zo goed als uit koers liggen. Het duo Paul Gheysens van de projectontwikkelaar Ghelamco, en Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute zou uit beleefdheid nog wel gehoord worden, maar staat eigenlijk al buitenspel. De eigengereidheid van het duo is slecht gevallen, klinkt het bij bronnen vertrouwd met het dossier. Gheysens heeft zichzelf helemaal in de voet geschoten door de chantage eerder deze week met een schadeclaim mocht Anderlecht zich niet constructief opstellen in het dossier rond het gecontesteerde Eurostadion.

Ghelamco is kandidaat om dat stadion te bouwen, maar het botst op tal van obstakels om de nodige vergunningen daarvoor te krijgen. Anderlecht had het dossier vooruit kunnen helpen, maar zag daar eerder al van af, omdat het de huurprijs die Ghelamco aanrekende "niet conform" vond. "Met die claim bewees Gheysens dat het eigenbelang primeert op het clubbelang", zegt een bestuurder. "Aan zo iemand geef je toch niet de sleutels van Anderlecht?"

Het dreigement van de schadeclaim kwam boven op een niet zo geslaagde kennismakingsbabbel tussen Wouter Vandenhaute en Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock, die duidelijk werd gemaakt dat er voor hem geen plaats meer zou zijn, zodra Ghelamco aan zet was. Voor een heer van stand als Vanden Stock een blamage. Exit Gheyens-Vandenhaute.

Belgische verankering

Het andere dossier, dat van de Russisch-Oezbeekse miljardair Alisher Oesmanov werd dan weer met de nodige bedenkingen ontvangen. Er is niet alleen twijfel over de afkomst van diens fortuin, maar ook over de ware toedracht achter het indicatieve (niet-bindende) bod. Treedt Oesmanov wel op voor zichzelf, hij is al aandeelhouder bij Arsenal, of speelt hij dubbelspel voor een andere kandidaat die het nog niet opportuun acht naar buiten te komen? Dan is er ook nog een project van een anonieme Russische oligarch, maar daar zou helemaal geen geloof meer aan gehecht worden.

Bovenal zou de raad van bestuur een Belgische oplossing genegen zijn. Als signaal naar de buitenwacht kan dat tellen, nu steeds meer buitenlandse miljonairs komen shoppen. Het moet toch mogelijk zijn, zo luidt het, om de enige voetbalclub van het land die internationaal kan wedijveren, in Belgische handen te houden.

Blijft over, een nieuwe denkpiste, in de vorm van een Belgische verankering rond Johan Beerlandt (zie kader). De topman van bouwgroep Besix is vandaag al met zo'n 5 procent aandeelhouder van Anderlecht. Hij heeft oren naar de vraag van een groep minderheidsaandeelhouders die zich zouden groeperen, en andere Belgische investeerders zouden zoeken. Met het adresboekje van Beerlandt, die toegang heeft tot captains of industry als baron Jean Stéphenne (ex-GSK), ridder Luc Vandewalle (ex-ING) of baron Philippe Vlerick (UCO), is het zeker mogelijk om de nodige fondsen te verwerven.

De club helpen

De vraagprijs voor Anderlecht bedraagt zowat 100 miljoen euro. Maar dat is voor alle aandelen. Als de minderheidsaandeelhouders blijven zitten, en enkel de families Vanden Stock en Collin uitgekocht moeten worden, dan zou een som van rond de 50 miljoen euro een meer behapbare brok zijn. Anderlecht staat in de eerste plaats te koop door een erfeniskwestie. De familie Vanden Stock is de verkopende partij: voorzitter Roger, zijn twee dochters en hun neef Philippe Colin hebben samen zowat de helft in handen.

Die andere meerderheidsaandeelhouder, de schatrijke AB Inbev-telg Alexandre Van Damme, houdt 16 procent aan in de club. Hij treedt op in samenspraak met de familie Vanden Stock. Hij is als gepassioneerde Anderlecht-supporter bereid om de club te helpen. Dat kan door zijn aandelen niet te verkopen, of indien nodig zou hij de minderheidsaandeelhouders rond Beerlandt zelfs kunnen bijspringen, als het hem wordt gevraagd, luidt het in diens omgeving. "Zelf neemt hij geen initiatief, en hij heeft ook nog geen contact gehad met mogelijke kandidaten", zegt een bron.