Direct naar artikelinhoud

Vakbondsvuur brengt Franse olie-industrie in problemen

De Franse vakbonden leggen steeds meer olieraffinaderijen plat en brengen daarmee de brandstofbevoorrading in grote delen van het land in het gedrang. Belgische pompstations aan de Franse grens zien hun omzet met factor vijf stijgen.

De strijd tussen Franse vakbonden en regering over de controversiële Loi Travail die al in maart van start ging, gaat naar een climax. Nadat de syndicaten vorige week haventerminals en een groot deel van spoorverkeer lamlegden, komen nu steeds meer de grote olieraffinaderijen in het vizier.

Oliegigant Total, die vijf van de acht raffinaderijen in Frankrijk beheert, zag zich al genoodzaakt om die installaties te sluiten. Het gaat om raffinaderijen in Normandië, Bretagne en Lyon. Een vierde Total-fabriek nabij Parijs draait op een laag pitje.

Maar ook in het zuiden van het land gingen de vakbonden in het offensief door de olieterminals in haven van Marseille te blokkeren. "Er komt hier geen schip meer binnen", verklaarde een verantwoordelijke van CGT. De grootste vakbond in Frankrijk die er meteen aan toevoegde dat er nog grotere acties op komst zijn. "Het is duidelijk dat het ongenoegen over de nieuwe wet steeds uitgebreider wordt. Pas als president François Hollande zijn Loi Travail volledig intrekt, zal er een einde komen aan de stakingen."

De arbeidswet is omstreden omdat die een soepelere ontslagregeling voorziet en een inperking van de 35-urenweek. Ook de op twee na grootste vakbond, FO, koos de afgelopen weken voor de harde koers.

Paniek voorkomen

Laurent Michel, directeur van het Frans energieministerie zegt dat er voorlopig geen nationaal brandstoftekort dreigt. Er zouden reserves zijn voor dertig dagen. "Voor volgende week is er geen enkel risico op echte tekorten." Maar Michel voegt er meteen aan toe dat het dan wel belangrijk is dat de Franse consumenten de komende dagen het hoofd koel houden. Als er paniek uitbreekt en de Fransen massaal aan het hamsteren gaan, is een ontregeling wel mogelijk.

Of die paniek zal uitblijven, is maar zeer de vraag. Hoewel de Franse regering de burgers afraadt om benzine of diesel te hamsteren, trokken die het afgelopen weekend massaal naar het bezinestation voor een volle tank. In het noorden en westen van het land leidde dat al tot tekorten en zelfs tot bezinestations die tijdelijk moesten sluiten. 612 van de 2.200 Total-bezinestations kampen met een volledig of gedeeltelijk tekort.

Nabij de grens met België besloten Franse automobilisten dan maar te gaan tanken bij Belgische pompen. In Henegouwen verkochten bepaalde pomphouders vijf keer meer dan normaal.

Premier Manuel Valls verklaarde dat de vakbonden deze keer een rode lijn zijn gepasseerd en dreigt ermee om de stakingsposten aan de raffinaderijen en oliedepots te doorbreken. In Duinkerken kregen politieagenten al het bevel om in twee depots een einde te maken aan de stakingen. Financiënminister Michel Sapin zegt dat de blokkades onwettelijk zijn en voegt eraan toe dat de staat alle wettelijke middelen zal inzetten om ze te beëindigen." Op de vraag of er ook geweld gebruikt zal worden, antwoorde Sapin het volgende: "Dat zullen we nog wel zien. We kunnen een beroep doen op alle middelen die de democratie ons toestaat en het eerste instrument dat we aanwenden is de dialoog." Sapin haalde daarop uit naar de CGP-vakbonden die "omwille van interne onenigheid" niet bereid is om te dialogeren en zijn standpunt onnodig verhard heeft op een manier die niets meer te maken heeft met de belangen van werknemers.