Direct naar artikelinhoud

Commissie van wijzen is er eindelijk klaar voor

Ministers die aandelen verkopen met mogelijke voorkennis, cabinetards die (te) snel na hun ontslag gaan werken bij advieskantoren. Wat kan er deontologisch door de beugel? Het parlement heeft, met twee jaar vertraging, een 'commissie van wijzen' aangesteld die daarover kan oordelen.

De beslissing om een deontologische commissie op te richten dateert van 2014, maar tot gisteravond heeft het geduurd tot het federaal parlement die raad van twaalf 'wijzen' heeft aangeduid. Die zal in de toekomst moeten toekijken of politici, maar ook hoge ambtenaren, hun boekje niet te buiten gaan.

Onder meer oud-PSC-minister Melchior Wathelet senior en voormalig Brussels minister-president François-Xavier de Donnea (MR) zullen zetelen. Net als andere gerespecteerde ex-toppers Danny Pieters (N-VA) en Fred Erdman (sp.a). Vanuit juridische hoek komt Françoise Tulkens de ploeg versterken, jarenlang rechter aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Dat het zo lang heeft geduurd, heeft veel te maken met de complexe samenstelling. Zo moesten er in de commissie acht oud-parlementsleden zitten, twee mensen uit de juridische of academische wereld en vier mensen met ervaring bij een overheidsinstelling. Tegelijk moesten het gender- en het taalevenwicht gerespecteerd worden, om nog maar te zwijgen over de politieke balansen. Elke partij wilde haar 'pion' kunnen plaatsen.

Deontologische code

De commissie komt er op aangeven van Groen en Ecolo. Kamerlid Stefaan Van Hecke reageert tevreden. "Eindelijk", zucht hij. Hun eerste taak is volgens hem om een deontologische code op te stellen voor ministers, cabinetars en overheidsbestuurders. Voor parlementsleden bestaat die al. "Kan een minister of zijn vrouw, om Karel De Gucht niet te noemen, aandelen verkopen met de voorkennis die ze hebben door hun functie? En is er geen ontluizingsperiode nodig voor kabinetsmedewerkers na hun ontslag?" Eerder dit jaar ontstond ophef omdat de ex-kabinetschef van financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) bedrijven fiscaal advies gaf. Later zal de commissie ook uitspraken doen over concrete, actuele dossiers.

Ook Kamervoorzitter Sigfried Bracke (N-VA) is opgelucht. "Een afspraak is een afspraak. Goed dat we die nakomen. We voldoen op deze manier ook aan de Europese aanbevelingen over de werking van het parlement."