Direct naar artikelinhoud

Sp.a haalt slag thuis: stemmen Sint-Genesius-Rode herteld

De stemmen in het kieskanton Sint-Genesius-Rode zullen worden herteld, zo heeft het Vlaams Parlement beslist. Tegen eind deze week worden de nieuwe resultaten verwacht.

De eerste plenaire zitting van het Vlaams Parlement was nog geen twintig minuten bezig of ze werd al onderbroken. Het voltallige parlement moest nog even wachten om de eed af te leggen. Een speciale 'commissie van wijzen', waarin de zeven parlementsleden met de hoogste anciënniteit zetelen, werd samengeroepen om zich te buigen over een hertelling in Sint-Genesius-Rode.

Nog voor de commissie van wijzen was samengeroepen, was er informeel overleg geweest met de fractievoorzitters. Daaruit bleek al snel dat er tot een hertelling zou worden overgegaan. Dat is slecht nieuws voor de Union des Francophones (UF), de lokale kartellijst van Franstalige partijen, die met slechts 63 stemmen op overschot de provinciale kiesdrempel haalde. Als bij hertelling blijkt dat UF haar zetel kwijtspeelt, gaat die naar sp.a.

De hertelling komt er op vraag van sp.a-voorzitter Bruno Tobback. In het kieskanton Sint-Genesius-Rode waren er onregelmatigheden vastgesteld. Een van de kieskantoren ging minstens drie kwartier te laat open, in een ander waren er meer stembiljetten geteld dan er kiezers geregistreerd waren. De inbreuken en onzorgvuldigheden waren niet flagrant, maar wel talrijk.

Nadat de commissie haar aanbevelingen had overgemaakt, achtte ook een meerderheid in het Parlement het noodzakelijk om over te gaan tot een hertelling van de papieren stemmen in Sint-Genesius-Rode. Een beslissing uit het ongerijmde, want de assemblee die nog niet officieel bestendigd was, moest beslissen over de geldigheid van haar eigen samenstelling.

De komende dagen zullen ambtenaren van het Vlaams Parlement de hertelling uitvoeren. Elke partij mag drie getuigen afvaardigen. Tegen eind deze week weten we of de sp.a de zetel overneemt van het UF of niet. Terwijl de andere parlementsleden gisteren met vertraging alsnog de eed aflegden, moeten de twintig verkozenen uit Vlaams-Brabant nog tot begin volgende week wachten om ingezworen te worden.