Direct naar artikelinhoud

Nick Cave en Depeche Mode springen in de bres voor Britse bibliotheken

Er is een zelden vertoonde alliantie ontstaan tussen Britse auteurs en popmusici. Nick Cave, Sinead O'Connor, The Pet Shop Boys en Depeche Mode strijden voor het behoud van de Britse openbare bibliotheken. En ook schrijvers Zadie Smith, Philip Pullman en Alan Bennett doen hun duit in het zakje in het verzet tegen de plannen van de Britse regering om meer dan 400 openbare bibliotheken te sluiten.

The Guardian bericht dat de kunstenaars helpen geld in te zamelen om de juridische strijd tegen de sluiting te kunnen bekostigen. Zo verkoopt zanger Nick Cave zijn originele tekst van zijn hit 'Where the Wild Roses Grow' uit 1995 en laten andere musici gesigneerde cd's veilen voor het goede doel.

De artiesten vragen onder meer aandacht voor de met sluiting bedreigde Kensal Rise Library in Londen, die uit 1900 dateert en werd opgericht door de Amerikaanse schrijver Mark Twain in eigen persoon. Volgens Nick Cave zijn lokale bibliotheken essentieel voor de gemeenschap en voor kinderen in het bijzonder. "Lezen wakkert passie, belangstelling en ambitie aan. Gooi dat alsjeblieft niet weg."