Direct naar artikelinhoud

België biedt Erdogan geen weerwerk

Buitenlandminister Didier Reynders (MR) blijft doof voor uitspraken van de persattaché bij de Turkse ambassade. Die stelt, net zoals zijn president Erdogan, dat wie sympathiseert met de Gülen-beweging 'op zijn tellen moet passen'. Hij beweert ook dat de Vlaamse regering 'terroristen steunt'. Groen eist dat België reageert.

Terwijl onrust over de mislukte staatsgreep in Turkije ook hier tot spanningen leidt, ontstaat op politiek niveau eveneens zenuwachtigheid. Veysel Filiz, persattaché bij de Turkse ambassade in ons land, uit niet mis te verstane waarschuwingen aan het adres van "iedereen die tolerant is" voor de Gülen-beweging. Die wordt er door Erdogan van beschuldigd achter de mislukte coup te zitten.

Filiz stelt dat iedereen met sympathie voor Fethullah Gülen, de grootste vijand van Erdogan, "op zijn tellen moet passen" en een "staatsvijand" is. Daarbij viseert hij de Vlaamse regering. "Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) moet de geldstromen naar de Gülen-beweging onderzoeken. Ook hij en de Vlaamse overheid hebben goede banden met de organisaties. Maar wie hen steunt, steunt rechtstreeks het terrorisme."

Bourgeois reageert dat die uitspraken "volstrekt onaanvaardbaar zijn". Hij roept de ambassadeur op het matje en vergelijkt het afzetten van magistraten, leerkrachten en professoren in Turkije zelfs met nazipraktijken.

Op hogere politieke echelons blijft het echter stil. Gevraagd of het kan dat een ambassademedewerker olie op het vuur gooit, zeker wanneer ook hier de spanningen tussen aanhangers van Erdogan en Gülen oplopen, zegt de woordvoerder van premier Michel: "Wij reageren niet, dit is een vraag voor buitenlandminister Reynders." Daar komt, na herhaaldelijke vragen, ook geen reactie.

Voor Groen is die stilte onaanvaardbaar. "Vrijheid van meningsuiting en organisatie zijn in het Turkije van Erdogan misschien slechts details, bij ons zijn ze dat niet. De federale regering moet de Turkse ambassadeur op het matje roepen. Er is dringend overleg nodig om verdere agitatie te vermijden", zegt parlementslid Wouter De Vriendt.

Hij wil in het parlement de kwestie ter sprake brengen. "Enkele maanden geleden heeft de Belgische regering haar goedkeuring gegeven om de onderhandelingen te openen over de Turkse toetreding tot de EU. Maar dit Turkije heeft geen toekomst in de EU", stelt De Vriendt. "Als dit zo doorgaat en als Turkije een rol zou spelen in het oppoken van tegenstellingen in West-Europese landen, moeten we ook gaan denken aan economische druk."

Bolwassing

Professor internationale betrekkingen Rik Coolsaet (UGent) begrijpt de bezorgdheid, maar vindt een bolwassing voor de ambassadeur niet de beste aanpak. "Het is logisch dat de ambassade het standpunt en de strategie van haar overste, namelijk Erdogan, overneemt en dus Gülen viseert. Diplomaten hebben nu eenmaal die taak.

"Efficiënter en sterker dan ambassadepersoneel berispen zou zijn dat minister Reynders, samen met zijn Europese collega's, Ankara met aandrang vraagt op te houden met stoken onder de Turkse diaspora", besluit Coolsaet.

2-3