Direct naar artikelinhoud

Met dood bedreigde premier 'aangevallen' met frietjes

Premier Charles Michel (MR) is bekogeld met frieten en mayonaise toen hij op het punt stond om in Namen een toespraak te houden. Zijn veiligheidsagenten stonden erbij en keken ernaar. En dat terwijl Michel recent meerdere kogelbrieven heeft ontvangen.

"Michel dégage, austérité dégage!" Twee jongedames van de Belgische activistische vrouwengroepering LilithS eisten gisteren dat premier Charles Michel (MR) zou oprotten en zijn besparingspolitiek ineens ook in de vuilnisbak zou gooien. Ze zetten die eis kracht bij door Michel te bekogelen met frieten en onder de mayonaise te spuiten. Zijn voordracht voor de Cercle de Wallonie moest de premier afwerken in hemdsmouwen.

Helemaal onbekend zijn de vrouwen van LilithS niet. Deze zomer bekladden ze bijvoorbeeld ook al de luchthaven van Bierset met liters rode verf om te protesteren tegen de wapenuitvoer naar Israël. Op hun Facebookpagina halen ze fel uit naar de regering-Michel. "België was beter af zonder regering. Rot op Michel!", luidt het daar.

De premier is niet van plan om klacht in te dienen tegen de vrouwen die na hun actie overmeesterd en uit de zaal verwijderd werden.

De actie mag dan betrekkelijk onschuldig zijn, ze roept wel vragen op. Michel wordt namelijk permanent vergezeld door veiligheidsagenten van (vermoedelijk) staatsveiligheid sinds hij de jongste weken enkele kogelbrieven in de bus kreeg. Daarnaast werd de premier ook nog op andere manieren bedreigd. Hoe dat gebeurde, wordt niet meegedeeld, wel dat de bedreigingen bijzonder ernstig genomen worden. Het is ook niet duidelijk wie de dreigementen uitte. Tijdens de formatie kreeg de - toen nog - coformateur ook al doodsbedrei- gingen in de bus.

Michel is een van de weinige regeringsleiders die niet standaard constante beveiliging genieten. In het buitenland is dat veel vanzelfsprekender. Ook Michels voorgangers kregen enkel bescherming op specifieke evenementen.

Onder politici is de veiligheid wel vaker een gespreksthema. De verschillende Belgische parlementen zijn immers ook betrekkelijk makkelijk toegankelijk voor iedereen. "Denken dat politici vrij zijn van alle vormen van aanslagen is een utopie. Kijk maar naar wat er in het Joods Museum gebeurd is", verwijst een bron dichtbij de regering naar de terreuraanslag van mei dit jaar waarbij vier doden vielen.