Direct naar artikelinhoud

Mbemba wijst de weg

Twee goals van Chancel Mbemba deden het Astridpark ontploffen. Het was de eerste overwinning in drie jaar kampioenenbal voor paars-wit. En het belangrijkste: Anderlecht mag eindelijk nog eens overwinteren na een Champions League-campagne.

De Belgische voetbalwereld kan trots zijn op Anderlecht. Met een selectie vol voetballers nog in hun puberjaren heeft Besnik Hasi de club verdiend naar de Europa League kunnen loodsen in een concurrentiestrijd met kleppers als Dortmund, Arsenal en Galatasaray. Onderweg heeft het talent van Praet, Najar en Mbemba zich volop kunnen ontplooien. Het internationale voetbal is de voorbije weken als een blok gevallen voor de charme van de jonkies. Sporting Anderlecht is op die manier weer een klein beetje een begrip in Europa.

Anderlecht startte gedreven en Mitrovic liet al vroeg een wenkende kans liggen. Galatasaray was een rommeltje. Kan iemand Wesley Sneijder in Turkije uit zijn lijden komen verlossen? Paars-wit gaf niets weg. Mbemba spoelde zijn snipperdag van vorige zaterdag door en voor de defensie had de controletoren met Defour en Tielemans overzicht op alle activiteiten van de vijand.

Defour had pech toen zijn vluchtschot op de doellijn van de ene paal naar de andere caramboleerde. Anderlecht bleef beuken en een scherpe, prima cross van Conté werd door Praet subtiel verlengd. Mbemba kwam aangevlogen en dook het leer knap in doel. Het stadion maakte zich op voor het feest. Er waren geen zwakke schakels, je kreeg niet de indruk dat Sneijder in zijn eentje Brussel onveilig konmaken.

Even was er paniek toen Defour afhaakte aan de rust met een nieuwe blessure. Het eerste kwartier na de rust kon Anderlecht niet meer op dezelfde manier controleren. En Proto moest aan de slag, zonder dat grote reddingen nodig waren.

Het ontbreken van Defour was voelbaar. Tielemans tussen de lijnen en Hasi erlangs trachtten in de mate van het mogelijke orde op zaken te stellen. Dat gebeurde half. Mitrovic zag hoe doelman Muslera bij zijn kopstoot net goed stond opgesteld. Galatasaray gooide er een spits bij. Nog een kwartier hadden de Turken om minstens een gelijkspel uit de brand te slepen. Het werd warm toen Yilmaz op de bovenkant van de dwarsligger besloot.

Het slot ontaardde in een zenuwenstrijd. De heetgebakerde aanvoerder bij Galatasaray, Selçuk, kon zichzelf niet in bedwang houden en kreeg rood. Anderlecht hield het hoofd koel hield en Mbemba trapte een vrije trap van de ingevallen Kljestan onder Muslera, goed voor de 2-0-eindstand.