Direct naar artikelinhoud

Belgian Lions geven zege weg op EK

De Belgische basketbalmannen hebben hun openingswedstrijd op het EK in Slovenië verloren van Oekraïne. De Belgian Lions stonden vrijwel de hele wedstrijd aan de leiding, maar gaven de zege toch nog weg. Het werd 57-58.

België begon het best aan de partij en stond na het eerste kwart 12-11 voor. In het tweede kwart werd die voorsprong uitgebouwd en bij de rust stond er een mooie 36-26 op het scorebord. Na de pauze slonk de Belgische bonus echter zienderogen. Na het derde kwart was het nog 48-40, op iets minder dan twee minuten voor het einde kwam Oekraïne voor het eerst gelijk (55-55).

Christophe Beghin, met veertien punten topschutter bij de Belgen, zette zijn ploeg nog op 57-55, maar met nog drie seconden te gaan lukte Oekraïner Jeter de 57-57. Hij kreeg er ook nog een bonusvrijworp bij en faalde niet: 57-58. De laatste poging van de Belgen draaide op niets uit. Zo zijn de Belgian Lions het toernooi begonnen met een pijnlijke en vermijdbare nederlaag.

"Mijn spelers toonden energie en overgave", reageerde bondscoach Eddy Casteels. Over de fouten die zijn ploeg de zege hadden gekost, wilde hij het niet hebben. "Er zijn wel vijftig details die ons één punt kosten, dus zijn ze allemaal bepalend."

Casteels: "In de eerste helft waren we heel dominant. We gingen rusten met een bonus van tien punten. Maar eigenlijk konden we daarmee niet tevreden zijn. Het hadden er achttien kunnen zijn, dan maak je die wedstrijd meteen af. Dat hebben we nagelaten, hoe goed die eerste periode ook was."

In de andere wedstrijd in groep A klopte Groot-Brittannië eerder op de dag Israël na een verlenging met 75-71. Later op de avond was er nog Frankrijk-Duitsland.

Vandaag speelt België zijn tweede wedstrijd op dit EK,tegen Duitsland (17u45). De top drie plaatst zich voor de tweede ronde.