Direct naar artikelinhoud

Ministers leveren 5 procent loon in

De federale ministers gaan voortaan 5 procent minder verdienen. Ze zullen ook langer moeten werken voor een volwaardig pensioen en minder lang kunnen genieten van een uittredingsvergoeding. Formateur Elio Di Rupo (PS) en de acht partijvoorzitters raakten het gisteren eens over een hele resem maatregelen die het politieke bedrijf grondig moeten veranderen.

De koninklijke familie moet niet inleveren, maar de dotatie wordt wel twee jaar bevroren. En vanaf het moment dat prins Filip koning Albert II opvolgt, krijgen prins Laurent en prinses Astrid geen dotatie meer. Die is alleen nog weggelegd voor de koning, de troonopvolger en de vorige koningen. Ook koningin Fabiola moet niet vrezen voor loonverlies, de weduwe van om het even welke koning blijft ook nog een dotatie genieten.

De samenvallende verkiezingen lagen gisteravond nog op tafel. CD&V is als enige radicaal tegen, Di Rupo dokterde een alternatief voorstel uit dat de voorzitters bij het ter perse gaan nog volop aan het bespreken waren. De kiesregels worden wel zeker strenger. Zo worden politici voortaan verplicht om te zetelen in het parlement waar ze laatst verkozen worden. Als een Vlaams Parlementslid bijvoorbeeld op een Kamerlijst staat en een zetel binnenhaalt, moet hij verhuizen naar de Kamer. Schijnkandidaturen kunnen niet meer.

Het luik over politieke vernieuwing was vooral voor de groenen een prioriteit. De cumulregels, de regels over het combineren van mandaten, hadden strenger gemogen, maar globaal zijn Groen! en Ecolo tevreden over de resultaten. "Als we nu gewipt worden, kunnen we met opgeheven hoofd naar de oppositie verhuizen", klonk het bij een groen parlementslid.

Er liggen nu alleen nog een aantal kleinere bevoegdheidsoverdrachten op de tafel van Di Rupo. Na een laatste lezing wil hij maandag zijn allesomvattend communautair akkoord presenteren. Hij wacht tot de Dexiastorm een klein beetje is overgewaaid. De coalitiekeuze, met zes of met acht, met of zonder de groenen, maakt Di Rupo pas daarna bekend. Iedereen moet mee de pluimen voor de zesde staatshervorming kunnen opstrijken. (JV/TM)